Κλυδωνισμούς προκαλεί στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς η ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi, ότι θα μπορούσε να διαθέσει ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τον παρασκηνιακό πόλεμο για την απόκτηση και έλεγχο της διανομής του εμβολίου από εταιρίες, έναντι του σεναρίου για αναλογική και βάση υγειονομικού κριτηρίου κατανομή της θεραπείας ή του εμβολίου που προωθούν οι Ευρωπαίοι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο ανταγωνισμός αυτός, μπορεί να προκαλεί έκπληξη, δεν είναι ωστόσο πρωτόγνωρος, ενώ ειδικοί και το Crisis Monitor έχουν εγκαίρως επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η διολίσθηση σε τέτοιες πρακτικές, αλλά και τις σοβαρές πιθανότητες τελικά να συμβεί, λόγω της πολιτικής που ακολουθούν δύο βασικοί παίχτες, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Απαντώντας στην ανακοίνωση της Sanofi και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε σήμερα την ανάγκη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να διατεθεί με «δίκαιο και καθολικό» τρόπο στις χώρες. Ομάδα Ευρωπαίων ηγετών έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων για έρευνα θεραπείας και εμβολίου, οι οποίες θα διανεμηθούν από τον ΠΟΥ.
«Το εμβόλιο κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική»
επεσήμανε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν ντε Κιρμάκερ.
Μετά τον “ντόρο” που προκλήθηκε, η Sanofi έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η φαρμακοβιομηχανία, εν μέσω αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας, έχει δεσμευτεί για ένα «εμβόλιο που θα είναι προσβάσιμο σε όλους». Παράλληλα, απευθύνθηκε και στην Κομισιόν, τονίζοντας ότι πρέπει να διευκολύνει τη διάθεση ενός εμβολίου στην αγορά.
«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτήν την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική, βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο»,
δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο πρόεδρος της Sanofi France, Ολιβιέ Μποζιγιό. Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος της Sanofi άφησε να διαφανεί ότι στόχος του ήταν να ασκήσει πίεση στην Επιτροπή και στις χώρες-μέλη, έτσι ώστε να χαλαρώσουν τα ποιοτικά standards και οι διαδικασίες ασφάλειας, προκειμένου να προωθηθεί ταχύτερα η έρευνα, ενώ φαίνεται ότι έπεται το ζήτημα της τιμής.
Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 140 προσωπικότητες ζήτησαν σήμερα, με ανοιχτή επιστολή, τα μελλοντικά εμβόλια και οι θεραπείες εναντίον του κορονοϊού να παρέχονται «δωρεάν σε όλους».
Οι προσωπικότητες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται ειδικοί και πρώην πολιτικοί ηγέτες και επικεφαλής οργανισμών, τονίζουν πως η ανακάλυψη ενός εμβολίου «είναι η καλύτερη ελπίδα μας προκειμένου να τεθεί τέρμα σε αυτή την επώδυνη παγκόσμια πανδημία», ζητώντας τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμφωνίας για τα εμβόλια, τα διαγνωστικά τεστ και τις θεραπείες της Covid-19».
«Δεν είναι η στιγμή να ευνοηθούν τα συμφέροντα των πιο πλούσιων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, σε βάρος της παγκόσμιας αναγκαιότητας να σωθούν ζωές ούτε να αφεθεί αυτό το σημαντικό και ηθικό καθήκον στις δυνάμεις της αγοράς»
επισημαίνουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Και διαμηνύουν:
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μονοπώλια, έναν χυδαίο ανταγωνισμό και έναν μυωπικό εθνικισμό να ορθώσουν εμπόδια σε αυτή την πρόσβαση στην υγεία».
Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, έχουν κηρύξει “πόλεμο” στην Κίνα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί το Πεκίνο ακόμα για την ανάπτυξη του ιού, ενώ στο μεταξύ διέκοψε την ήδη μειωμένη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον οποίο επιρρίπτει ευθύνες για καθυστερημένη αντίδραση και προσπάθεια συγκάλυψης.
Σύμφωνα με τελευταία έκθεση του FBI, μάλιστα, Κινέζοι hackers φαίνεται ότι έχουν προσπαθήσει να εισχωρήσουν στα συστήματα εργαστηρίων που ασχολούνται με την έρευνα για θεραπεία και εμβόλιο κατά του κορονοϊού, προσπαθώντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία, κατηγορία την οποία αρνήθηκε και αντέκρουσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο θέμα παρενέβη και η Ρωσία, με τη Μόσχα να τάσσεται στο πλευρό το Πεκίνου, δηλώντας ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού είναι εντελώς αβάσιμες και ανέντιμες.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι
«Βλέπουμε φυσικά τις κατηγορίες που εξαπολύονται από την Ουάσινγκτον εναντίον της ΛΔΚ, του στρατηγικού μας εταίρου, με ανησυχία και άγχος»,
μιλώντας στο διαδικτυακό σεμινάριο της λέσχης Valdai την Πέμπτη.
«Έχουμε κάνει γνωστή επανειλημμένα τη θέση μας σε αυτό το ζήτημα και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν λόγοι να κατηγορήσουμε την Κίνα ότι έκανε κάτι που ήταν πρόωρο, λάθος ή ανεπαρκές κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου του μάχης με την COVID-19»,
πρόσθεσε.
Εμβόλιο και άμεσα υπόσχεται η Ρωσία
Σύμφωνα με το Sputnik, ο γενικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Vektor στη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δοκιμές για το εμβόλιο κατά της COVID-19 σε 300 εθελοντές θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το εμβόλιο θα καταγραφεί επίσημα στη λίστα με τις πατέντες τον Σεπτέμβριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμβόλιο θα καταχωριστεί τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη εστίασης στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η δήλωση αυτή από τον Πούτιν έρχεται να εντείνει τον προβληματισμό για τον ανταγωνισμό γύρω από την απόκτηση και διανομή του εμβολίου.
Ο ΠΟΥ, πάντως, συμπεριέλαβε στη λίστα των ερευνητών για εμβόλιο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ιατρικής και Βιολογίας της Ρωσίας (FMBA) συμπεριελήφθη.
Στα τέλη Μαρτίου, η επικεφαλής της FMBA είχε ανακοινώσει ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε 11 μήνες. Η ερευνητική υπηρεσία έχει ήδη δημιουργήσει τρία πρωτότυπα εμβόλια και ξεκίνησε δοκιμές σε πειραματόζωα.
Τραμπ: Θα περάσει και χωρίς εμβόλιο
Στο θέμα βέβαια παρεμβαίνει, διαρκώς, και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφού αρχικά υποσχέθηκε την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπείας άμεσα, τώρα αλλάζει, εν νέου, αφήγημα και προωθεί το σενάριο ότι ο ιός θα εξαφανιστεί και χωρίς εμβόλιο. Όλα αυτά, ενώ βιάζεται να άρει τα περιοριστικά μέτρα και μάλιστα άναρχα, προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής επιδημιολόγου των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι.
“Θα περάσει και χωρίς εμβόλιο”, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.
“Θα φύγει και ας ελπίσουμε ότι δεν θα το ξαναδούμε ποτέ, απλώς πρέπει να περάσει λίγος καιρός”.
Η προσωπική επιμονή του Τραμπ ότι το εμβόλιο δεν είναι απαραίτητο στη μάχη απέναντι στον κοροναϊό, έχει κάνει τους Αμερικανούς ειδικούς να πιστεύουν ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θα αργήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν αυτό εντέλει αναπτυχθεί, παρά την πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή σε εργαστήρια της χώρας.
Η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στο ζήτημα της έρευνας από τα εμβόλια, ουσιαστικά αποκλείει τη χώρα από τις αυξανόμενες παγκόσμιες προσπάθειες κατά του κοροναϊού, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσον το εγχείρημα κινδυνεύει αν χάσει την αμερικανική υποστήριξη.
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να αναπτύξει πολλαπλά εμβόλια για την ασθένεια σε χρόνο – ρεκόρ. Έχοντας ήδη αναλάβει διεθνείς μάχες απέναντι στον Έμπολα, τον Ζίκα και τον HIV, οι παγκόσμιες υποδομές για την ανάπτυξη πολύπλοκων πρότζεκτ ανοσίας και εμβολιασμού είναι πλέον πιο καλά προετοιμασμένες από ποτέ, με τους Αμερικανούς ειδικούς να παίζουν σημαντικό ρόλο.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ δεν παρευρέθηκαν σε μια εικονική παγκόσμια σύνοδο η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 8 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίου.
Αντ’ αυτού, ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και χρόνια διασπείρει επικίνδυνα ψεύδη για τους εμβολιασμούς, έχει επιστρατεύσει τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, και άλλους για να προωθήσουν την ιδέα ενός εμβολίου. Το σχέδιο έχει πάρει την κωδική ονομασία Operation Warp Speed , δηλαδή “Επιχείρηση ταχύτητα του φωτός”.