Με νέα μείωση επιτοκίων κατά 1%(!) απαντά η Κεντρική Τράπεζα στην διαρκώς και άρδην επιδεινούμενη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, καθώς η χώρα βρισκόταν σε περιδίνηση πριν την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, οι επιπτώσεις τις οποίας στην τουρκική κοινωνία και οικονομία είναι δυσθεώρητες, ενώ το παγκόσμιο lockdown έχει καταβαραθρώσει τις προοπτικές.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας κατά 100bps σε 8,75% κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου, ενώ οι αγορές είχαν προβλέψει μικρότερη μείωση έως 50bps.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σημείωσαν ότι οι εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν χαμηλές καθώς η απότομη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και των μετάλλων αντιστάθμισε την πρόσφατη υποτίμηση της λίρας.
Ακόμα όμως και αυτή η κίνηση της κεντρικής τράπεζας θεωρείται αμφίβολο αν θα αρκέσει για να ανακόψει τη δυναμική βύθισης της τουρκικής οικονομίας σε κρίση.
Το θέμα έθεσε άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας στήριξη άμεσα, μέσω Fed, σε προγενέστερη επικοινωνία τους, θέλοντας να αποφύγει προσφυγή στο ΔΝΤ, που θα οδηγούσε την Άγκυρα σε πολύπλευρες διαπραγματεύσεις και με την Ευρώπη, αποδυναμώνοντας τη στρατηγική οριακής ισχύος που επιχειρεί να επιβάλλει έναντι Ελλάδας και Κύπρου.
Η ένταση με την οποία βιώνει η τουρκική κοινωνία και η οικονομία την κρίση του κορονοϊού, αντανακλώνται στην πολιτική πίεση που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναζητεί λύσεις διαχείρισης σε επικοινωνιακό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο.
Ενδεχόμενη απώλεια του ελέγχου στο εσωτερικό μέτωπο, θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες βίαιης εξαγωγής της κρίσης και προς την Ελλάδα. Ήδη η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την Άγκυρα να υλοποιεί στρατηγική πολυεπίπεδων και εξελισσόμενων πιέσεων.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία
Η τουρκική λίρα διαπραγματεύτηκε έπεσε στα 7 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους και νομίσματος τον Αύγουστο του 2018, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης για να στηρίξει την οικονομία που πλήττεται από τον Covid-19.
Η λίρα δέχθηκε πιέσεις καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αυξήθηκε εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου και αυξανόμενων φόβων ύφεσης.
Δολάριο έναντι τουρκικής λίρας
Οι υγειονομικές αρχές στη χώρα επιβεβαίωσαν ότι τα κρούσματα ιού κορανοϊού έχουν αυξηθεί πάνω από 95.000, το υψηλότερο σύνολο για οποιαδήποτε χώρα εκτός Ευρώπης ή Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τα 2.259. Η κυβέρνηση θα επιβάλει τετραήμερο lockdown σε 31 πόλεις από την Πέμπτη με στόχο να σταματήσει η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας.
Τουρκία: Κρούσματα και νεκροί από τον κορονοϊό