Σήμερα, μερικές ώρες πριν την εκπνοή των συμβολαίων Μαΐου, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI (West Texas Intermediate) έγινε αρνητική. Ναι! Στις, 23:53 ώρα Ελλάδος, διαπραγματεύεται στα (μείον) -54,28 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες 397,1%(!).
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όποιος αγοράζει αμερικανικό πετρέλαιο επιδοτείται από τον πωλητή με 54,28 δολάρια το βαρέλι. Γιατί όμως συμβαίνουν αυτά τα… παράδοξα; Γιατί ο πόλεμος τιμών Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, που έληξε με τη συμφωνία του OPEC+ και των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, οδήγησε σε υπερπροσφορά πετρελαίου στον πλανήτη. Αυτό με τη σειρά σημαίνει ότι το εν γένει ακριβό σχιστολιθικό πετρέλαιο που παράγουν οι ΗΠΑ έμεινε αδιάθετο.
Την κατάσταση, όμως, έκανε εκρηκτική η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, εξαιτίας της οποίας περιορίζεται δραματικά η ζήτηση πετρελαίου, παγκοσμίως. Έτσι, παρά την συμφωνία για τερματισμό του πολέμου τιμών, την απαγόρευση εξαγωγών σε Βενεζουέλα και Ιράν, η παγκόσμια αγορά έχει τουλάχιστον 9 εκατ. βαρέλια πλεόνασμα ημερησίως.
Άμεση συνέπεια της υπερπροσφοράς είναι η εξάντληση των αποθηκευτικών χώρων για την φύλαξη του παραγόμενου πετρελαίου. Όπερ σημαίνει ότι πλοία με πετρέλαιο από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο αναγκάζονται είτε να γυρίσουν πίσω με το πετρέλαιο, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη του φορτίου να πληρώσει διπλά ναύλα, είτε να πληρώσει πανάκριβα για αποθηκευτικούς χώρους, έχοντας στα χέρια του αγορασμένο ακριβά πετρέλαιο, το οποίο δεν θα μπορέσει να πουλήσει σε τιμή με κέρδος στο ορατό μέλλον.
Συνεπώς, οι traders προσπαθώντας να περιορίσουν τη ζημιά τους και θέλοντας να κερδίσουν χρόνο και χρήμα, δέχονται να πληρώσουν λεφτά σε όποιον αγοράσει φορτίο πετρελαίου, τώρα, προκειμένου να μην πληρώσουν ναύλα και χώρους αποθήκευσης.
Πρέπει επίσης, να ότι στις ΗΠΑ έχουν βάλει λουκέτο το 13% των παραγωγικών εγκαταστάσεων πετρελαίου, ενώ οι περισσότερες μονάδες έχουν απολύσει προσωπικό και έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή τους.
Εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ
Πρόκειται, προφανώς, για μια στρεβλή κατάσταση που δεν απέχει πολύ από το “χάος” που απέτρεψε η συμφωνία των OPEC+ και των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.
Στην Ευρώπη, επίσης υποχωρούν οι τιμές, με τα συμβόλαια του Brent να κινούνται στα 25,57 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες της τάξης του 8%.
Το spread μεταξύ των δύο συμβολαίων του πετρελαίου, κινείται στο επίπεδο των ναύλων, αν και πλέον πρόκειται για κινήσεις ξεσκαρταρίσματος, καθώς ουδείς μπορεί να μετακυλίσει long συμβόλαια ή να διακρατήσει φυσικό προϊόν.