Τηλεφωνική επικοινωνία πρώτα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανήμερα του Πάσχα, κινήσεις που εμφορούνται από πολιτικά μηνύματα.
Την ίδια στιγμή, ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η παντελής έλλειψη απευθείας διαύλου επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δεδομένης, μάλιστα, της ακόμη τεταμένης κατάστασης στο Αιγαίο, της πανδημίας και των επιπτώσεων της νέας οικονομικής πραγματικότητας στην προώθηση του γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή αποτυπώνεται στην απόφαση της ExxonMobil, επιβεβαιώνεται η αίσθηση αποκλεισμού ή παράκαμψης της Ελλάδας σε καίρια ζητήματα.
Όπως ανακοινώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, λίγο μετά τις 21:00 μ.μ. την Κυριακή του Πάσχα, ο Προέδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προκειμένου να εκφράσει τις θερμότερες ευχές του για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου και του Αγίου Πάσχα, στον ίδιο και στους Ορθοδόξους υπό τη δικαιοδοσία του. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον κ.Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του να εκφράσει τηλεφωνικώς τις ευχές του, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον της χώρας του για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τον ευχαρίστησε επίσης για το ενδιαφέρον του και προς την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, και το ποίμνιό της. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν τον προσεχή Μάιο, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, η επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Αμερική αναβλήθηκε για το επόμενο έτος.
Πρόκειται για κίνηση υψηλής σημειολογίας, καθώς, ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο Τραμπ επιχειρεί να παίξει ενεργά το χαρτί της θρησκευτικής διπλωματίας διεθνώς, ώστε να “ακονίσει” το εθνικο-θρησκευτικού προφίλ και να ενεργοποιήσει τα ερείσματα που διαθέτει σε αυτές τις κλειστές και μεγάλης συσπείρωσης κοινότητες.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο αναγνώρισε, το 2019, την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, επωμιζόμενο μεγάλο θρησκευτικό κόστος και οδηγώντας σε έναν νέο “ψυχρό πόλεμο” με την Εκκλησία της Ρωσίας και σειρά πατριαρχείων που πρόσκεινται στον πατριάρχη Κύριλλο.
Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει ότι, αν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, εν τούτοις είναι προφανές ότι έπαιξε ρόλο και συνεχίζει να επηρεάζει καθοριστικά την εν εξελίξει αναδιάταξη της ισορροπίας δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, όπου επίσης διακυβεύονται καίρια γεωοικονομικά-ενεργειακά συμφέροντα.
Επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Tούρκος ομόλογός τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή που προέρχεται από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν την στενή τους συνεργασία κατά των απειλών που η πανδημία του κορονοϊού συνιστά για την δημόσια υγεία και τις οικονομίες μας», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
ΜΕ την τουρκική οικονομία σε δεινή κατάσταση, υπό την πίεση των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, θα έστρεψε τη συζήτηση σε αυτό το θέμα ζητώντας στήριξη και προσφέροντας ανταλλάγματα. Με δεδομένο το αβέβαιο μέλλον, λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν, στρατηγικά, θα επιδιώκει άμεσα οφέλη και όχι “μεταχρονολογημένες επιταγές”. Όπερ σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των επικοινωνιών αναμένεται να αποτυπωθούν άμεσα στη στάση της Τουρκίας.
…η επικοινωνία που δεν έγινε
Στην Αθήνα, οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστές. Επίσης, είναι αντιληπτός ο κομβικός ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε μια σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο, στο Μαξίμου είναι προφανές ότι οι κινήσεις αλλαγής στρατηγικής δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται, καθώς η αλλαγή πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον και η αποστολή ανθρώπου της απολύτου εμπιστοσύνης της οικογένειας Μητσοτάκη, δεν έχει βελτιώσει ούτε στο ελάχιστο τα ερείσματα στον Λευκό Οίκο.
Η αδυναμία επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί ένα απομονωμένο γεγονός, αλλά συναθροίζεται με σειρά διπλωματικών αστοχιών, που χρεώνονται στο Μαξίμου, όπως η εξαίρεση από τη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, τη διάσκεψη των Ευρωπαίων με τον Ερντογάν για το προσφυγικό και η αδυναμία προώθησης αποτελεσματικών κυρώσεων για τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή τη στιγμή, όμως, η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, τα προβλήματα στις σχέσεις με το Βερολίνο, η στάση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, η στρατηγική και τα εσωτερικά προβλήματα στην Ιταλία και η υπέρμετρη εξάρτηση από το Παρίσι στα ελληνοτουρκικά, αποτελούν πληγές που η Άγκυρα εκμεταλλεύεται καθημερινά, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και επιχειρώντας ενεργά την υπονόμευση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας.