Να εκμεταλλευτεί τον νεκρό χρόνο, πριν την επικείμενη μαζική προσφυγή χωρών στις αγορές καθώς και την ενεργό στήριξη της ΕΚΤ, επιχειρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εκδίδοντας σήμερα 7ετές ομόλογο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει έως 3 δισ. με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει το 2,3%, επίπεδο σαφώς υψηλότερο από τις προηγούμενες εκδόσεις, που καταδεικνύει την επιδείνωση της μακροικονομικής εικόνας διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα της Ελλάδας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί σε ύφεση 10% το τρέχον έτος και να ανακάμψει μόνο μερικώς; το 2021 με ανάπτυξη 5,3%, ενώ η ανεργία θα εκτοξευθεί πάνω από το 23% και το ισοζύγιο τρεοχυσών συναλλαγών θα βυθιστεί.
Υπ΄αυτές τις συνθήκες, με τις πρωτοβουλίες που αποφάσισε το Eurogoup να υπολείπονται παρασάγκας των περιστάσεων και την μνημονιακή “παγίδα” του ESM να καραδοκεί, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί “παράθυρο ευκαιρίας” για να αντλήσει κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν βραχυχρόνια τα δημόσια οικονομικά, χωρίς να παρέμβει στο “μαξιλάρι”. Τούτο γιατί παρά τη “δημοσιονομική ευελιξία” που έδωσε το Eurogroup, ενδεχόμενη παρέμβαση στο “μαξιλάρι” να απαιτούσε νέο γύρο διαβουλεύσεων με τον ESM, που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε νέο Μνημόνιο.
Η έκδοση του 7ετούς
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε χθες εντολή για την έκδοση επταετούς ομολόγου, με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2027. Το ύψος της έκδοσης δεν έχει διευκρινιστεί, επισήμως, αλλά υπολογίζεται μεταξύ 2,5-3 δισ ευρώ.
Η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 10 δισ. και αναμένεται να προσεγγίσει τα 12 δισ., ωστόσο το ζήτημα είναι η κατανομή της έκδοσης και η τύχη των ομολόγων την επόμενη ημέρα, καθώς η πλειονότητα των νέων και παλαιότερων τίτλων αναμένεται να καταλήξει στα χέρια της ΕΚΤ, η οποία καλύπτει την αγορά με δύο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το Crisis Monitor έχει από καιρό και κατ επανάληψη επισημάνει το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον, την επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας και την εικόνα που σκιαγραφεί η άνοδος των αποδόσεων, των spreads και των CDS, ακόμα και πριν την έκρηξη του COVID-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία έκδοση ήταν στα τέλη Ιανουαρίου. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τότε 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 15ετούς ομολόγου και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,875%.