Το περίγραμμα του οδικού χάρτη επιστροφής στη λειτουργικότητα σκιαγράφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί τη Τετάρτης στον ANT1, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει για την ανάγκη σκληρότερων περιορισμών το Πάσχα, δημιουργώντας παράλληλα προοπτική και προσδοκία για βελτίωση της κατάστασης στην αμέσως επόμενη φάση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι η σταδιακή άρση των μέτρων θα ξεκινήσει στις 27 Απριλίου, οπότε και λήγει η περίοδος του lockdown. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στην εκπαίδευση η αναστολή λειτουργίας έχει αποφασιστεί μέχρι τις 10 Μαΐου.
«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους»,
τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει τον τρόπο που θα γίνει η άρση του lockdown και τα κριτήρια που θα εξεταστούν.
Μια πιο προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης αυτής, σε συνδυασμό με το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο ο πρωθυπουργός έκανε σαφή αναφορά για την ανάγκη προστασίας των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, περισσότερο, όπως χαρακτηριστικά είπε:
“Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα”.
σηματοδοτεί την ηλικιακή και ανάλογα με την ευαλωτότητα άρση των μέτρων. Όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει, εν μέρει, μοντέλο Τουρκίας, που συνεπάγεται απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Αναλύοντας τη συλλογιστική του, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε:
«Ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, για αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα»,
ενώ, σε ό,τι αφορά το ψήσιμο του οβελία- δήλωσε «δεν μας νοιάζει τι θα μαγειρέψει ο καθένας», σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα fake news για απαγόρευση ψησίματος και τις ψησταριές στα μπαλκόνια.
Ο οδικός χάρτης άρσης των μέτρων ολοκληρώνεται με τη σταδιακή επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, ξεκινώντας με τα πανεπιστήμια και τα κέντρα σπουδών και ακολούθως με τη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ειδικότερα, για την λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι
«όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».
Μέτρα για το Πάσχα
Ενώ, αναφορικά με το σενάριο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας «πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πως εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίσουμε ότι χρειάζεται. Σε ότι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την Αστυνομία, ο κ. Πέτσας είπε «Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο Κράτος, βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι».