Την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για δανεισμό ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού παρέμβασης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού στην οικονομία.
Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται να συμβάλλει στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των ελληνικών αποδόσεων και spreads, τα οποία μετά τον αναπτυξιακό εκτροχιασμό του τελευταίου τριμήνου του 2019 και εξαιτίας του effect του κορονοϊού είχαν ενισχυθεί σημαντικά.
Ειδικότερα, το Δ.Σ της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε το waiver της ελάχιστης απαίτησης πιστωτικής ποιότητας για εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει η Ελλάδα ως ασφάλεια για πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Η απόφαση της ΕΚΤ παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια της με μηδενικά επιτόκια, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να πουλάει με μεγαλύτερη ευχέρεια ομόλογα στις τράπεζες.
Προηγουμένως, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα TLTRO για την αγορά κρατικών και εταιρικών τίτλων, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ μπορεί να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα έως 12 δισ.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ και το γεγονός ότι, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της Ελλάδας ελέγχεται από τον ESM, συμβάλλουν στην άμβλυνση των πιέσεων στους τίτλους της χώρας, καθώς λειαίνουν το risk profile για τους επενδυτές.
Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες νιώθουν έντονες πιέσεις σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους, ως απόρροια του lockdown.
Σε αυτή τη φάση η απόφαση της ΕΚΤ ερμηνεύεται στο πλαίσιο των πολιτικών διεργασιών για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και της νέας λογικής της Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο του πολιτικού trade-off για τη στήριξη συγκεκριμένης πρότασης και διαδικασίας για τον μηχανισμό διάσωσης, που βρίσκεται υπό διαβούλευση.
Βέβαια, τα γραφήματα των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, η οποία προϋπήρχε του κορονοϊού και τώρα επιδεινώνεται…
Σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει:
«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.
Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».