Επικείμενη συμφωνία για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας το έναυσμα για τρελό ράλι με κέρδη της τάξης του 25% για το αργό τύπου WTI.
Βέβαια, οι τιμές ξεκίνησαν την αντίδρασή τους το πρωί, μετά από ανακοίνωση της Κίνας για αγορά μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου από την αγορά για την ενίσχυση των στρατηγικών της αποθεμάτων.
Η διαφαινόμενη νέα συμφωνία των δύο μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου του κόσμου έρχεται τη στιγμή που η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει σε πολυετή χαμηλά επίπεδα, πέριξ των 20 δολαρίων, πιεζόμενη από τη διάρρηξη του moratorium OPEC+ για ΄τον έλεγχο της παραγωγής καθώς και υπό τη σκιά των επιπτώσεων του covid-19.
Τα futures του πετρελαίου ανακάμπτουν από το πρωί της Τετάρτης, με τους επενδυτές να βασίζονται αρχικά στην εξαγγελία του Πεκίνου και εν συνεχεία από το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για το τελευταίο μπαράζ πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου έδωσε η ανακοίνωση της εκρηκτικής αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων API.
Το έδαφος, όμως, για τη συμφωνία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται ότι τέθηκε κατά την επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του, η οποία ακολουθήθηκε από διάσκεψη των υπουργών ενέργειας των δύο χωρών, η οποία επικεντρώθηκε στην πετρελαϊκή κρίση.
Η σταθεροποίηση και οριοθέτηση της αγοράς πετρελαίου αποτελεί μείζον θέμα για τις ΗΠΑ, καθώς η μεγάλη πτώση των τιμών, που άγγιξε το 66% το πρώτο τρίμηνο του 2020, πλήττει την πετρελαϊκή βιομηχανία τους, η οποία επιχειρεί να εδραιώσει την παρουσία της ως μεγάλος εξαγωγός, αλλά βασίζεται στο σχιστολιθικό αργό, το οποίο έχει αρκετά υψηλότερο κόστος εξόρυξης και συνεπώς η διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το επίπεδο των τιμών.