Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών Τουρκίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για το προσφυγικό, καθώς η στρατηγική υποβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας σε καίρια ζητήματα εντός της ΕΕ, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς.
Όπως ανακοινώθηκε οι ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και την μεταναστευτική κρίση, καθώς και πιθανές κοινές δράσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
«Στην τετραμερή συνομιλία μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας, οι πλευρές συζήτησαν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, για ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ»,
υπογραμμίζει η τουρκική προεδρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ανάρτησή του μετά την τηλεδιάσκεψη αναφέρει:
«Βρήκαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκτενώς πολλά θέματα, όπως την καταπολέμηση του κορωνοϊού και την ανθρωπιστική κατάσταση στο Idlib της Συρίας, λύσεις για την κρίση στη Συρία, το ζήτημα αιτούντων άσυλο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ»,
ενώ συνεχίζει
«Σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία που βιώνουμε σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, θα δραστηριοποιήσουμε πιο ενεργά τους μηχανισμούς διπλωματίας και συνεργασίας και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές μας να επιλύσουμε τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό»
Η επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχε προγραμματιστεί μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν στην Ευρώπη.
Από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «υπήρξε σύγκλιση απόψεων για το Ιντλίμπ, ωστόσο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ζήτησαν σειρά διευκρινίσεων από τον κ. Ερντογάν, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερο διαφανείς και ειρηνικές σχέσεις». Τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασκούσαν πίεση στον Ερντογάν να σταματήσει τη διοχέτευση προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αφρική και τη Συρία προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος αναμενόταν να ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα.
Το σκηνικό που δημιουργείται στο προσφυγικό, παρά τη δυναμική παρέμβαση της Ελλάδας και τη στήριξη της Κομισιόν, που έλαβε η Αθήνα, θυμίζει αυτό με τη Λιβύη, εγείροντας ερωτηματικά και προβληματισμό για την επόμενη ημέρα.
Μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε αύξηση κονδυλίων για το προσφυγικό κατά 700 εκατ., με τα 350 χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, στο τελευταίο Eurogroup εξασφάλισε οι επιπλέον δαπάνες για το προσφυγικό να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού πλεονάσματος του 3,5%.
Σε διπλωματικό επίπεδο, όμως, η θέση της Ελλάδας έχει αποδυναμωθεί, καθώς ο αποκλεισμός της από τη διάσκεψη για το ζήτημα που διαχειρίζεται για λογαριασμό της Ένωσης, κατ΄απαίτηση της Τουρκίας, που έλαβε και τη στήριξη της Βρετανίας αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική -αν και προδιαγεγραμμένη- εξέλιξη.
Όπερ σημαίνει, ότι αν και σε επικοινωνιακό επίπεδο, στο εσωτερικό της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να κερδίσει τις εντυπώσεις, σε πολιτικό-ευρωπαϊκό επίπεδο όμως, φαίνεται ότι βρέθηκε απομονωμένη, με παρέμβαση της Τουρκίας.
Στόχος της Άγκυρας, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη το Crisis Monitor είναι η υποβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στις σχέσεις της με την ΕΕ, και η σταδιακή απεμπλοκή της Ενωσης από τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας και το Κυπριακό. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να επιβάλλει τη διπλωματία των κανονιοφόρων στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, ανατρέποντας την ισορροπία δυνάμεων και το status quo.