Το σκηνικό στις αγορές τρομακτικό: Ο VIX στα ύψη, η Wall Street στα τάρταρα, οι ευρωπαϊκές αγορές στο κενό και το ΧΑ σε crash dive, ενώ πολιτικοί και τραπεζίτες ρίχνουν αθρόα ρευστότητα και “ξεχαρβαλώνουν” στο σύστημα. Είναι όμως προφανές ότι η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στη δημοσιονομική αλλά ούτε στη νομισματική πολιτική, αλλά στα συστήματα Υγείας, ασφάλισης και την φαρμακοβιομηχανία.
Ο κορονοϊός τρομάζει τις αγορές γιατί δεν έχει, ακόμα τουλάχιστον, αντίδοτο, γιατί οι χώρες αδυνατούν να περιθάλψουν τους πολίτες τους, γιατί οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τον καταστείλουν ξηλώνοντας από τη μια το πουλόβερ της παγκοσμιοποίησης και από την άλλη τη βάση της οικονομικής σταθερότητας. Και όλα αυτά όχι για να λύσουν το πρόβλημα και να αποτρέψουν μελλοντική επανεμφάνιση τέτοιας συστημικής ανεπάρκειας, αλλά για να διαχειριστούν τις συνέπειές του!
Οι αγορές δεν μπορούσαν να είναι σε μεγαλύτερη δυσαρμονία με τους πολιτικούς και τις κεντρικές τράπεζες, όσο λαμβάνονται μέτρα στήριξης, τόσο βαθύτερα βουτάνε οι μετοχές, το πετρέλαιο και ο χρυσός! Cash is the king! Ξανά.
Τα κεφάλαια που θα ρίξουν στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες, όπως και σε προηγούμενες αντίστοιχες κρίσεις το 2001 και το 2007 δεν αρκούν για να καλύψουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο σύστημα, ούτε για να αλλάξουν την τάση. Τα κεφάλαια αυτά θα αποτελέσουν επιβραδυντικό υγρό σε για τη λαίλαπα, η οποία θα σβήσει όταν δεν θα έχει μείνει κάτι να κάψει.
Οι παρεμβάσεις κρατών και κεντρικών τραπεζών χωλαίνουν γιατί δεν αποκαθιστούν τον επενδυτικό ορίζοντα, ο οποίος έχει θολώσει από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσης του ιού. Συνεπώς, είναι προφανές ότι οι αγορές θα μπορέσουν να ανακάμψουν όταν αρχίσουν να βλέπουν την έξοδο από την κρίση του κορονοϊού και διαπιστώσουν τις ζημιές που έχει κάνει η κρίση και τα μέτρα αποτροπής στο οικονομικό και κοινωνικό οικοσύστημα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης “φόβου” που αντανακλά τη μεταβλητότητα στον S&P 500, έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 2008!, ενώ ακόμα και στην αντίδραση η υποχώρησή του έδειξε ότι δεν αλλάζει η εικόνα και το κλίμα.
Τα χάλια των αγορών
O Dow Jones έκλεισε με πτώση 13,7(!)%, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία βουτιά που έχει καταγράψει από την «Μαύρη Δευτέρα» του Οκτωβρίου του 1987. Βρίσκεται πλέον στις 20009 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2017 και κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας.
Βαριές απώλειες 11,98% σημείωσε ο S&P 500, κλείνοντας στις 2410 μονάδες.
Ο Nasdaq κατρακύλησε στις 6.904,59 μονάδες, χάνοντας -12,32%.
Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο
Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της ανάσχεσης της αναπτυξιακής δυναμικής στην παγκόσμια οικονομία που προκαλεί ο κορονοϊός και η απόφαση της Ρωσίας να σπάσει τη συμμαχία OPEC+ για τον έλεγχο της παραγωγής πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει μερίδια αγοράς και να δυναμιτίσει την προσπάθεια των ΗΠΑ να καταστούν κορυφαίος εξαγωγός πετρελαίου, προωθώντας το ακριβό σχιστολιθικό αργό, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που επιμένουν να πιέζουν την τιμή του “μαύρου χρυσού”. Σε απάντηση της απόφασης της Ρωσίας, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μείωση τιμών και τεράστια αύξηση της παραγωγής, πλημμυρίζοντας την αγορά με πετρέλαιο, όταν υπήρχε ήδη πλεόνασμα.
Το πετρέλαιο τύπου WTI έγραψε ημερήσιες απώλειες 13,13%, υποχωρώντας στα 28,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brexnt έπεσε 16,35% στα 29 δολάρια το βαρέλι.
Πιέζεται και ο χρυσός
Παρά την κατάρρευση μετοχών και πετρελαίου και τη γενικευμένη ανασφάλεια, πιέσεις δέχεται και η τιμή του χρυσού, που αποτελεί παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο και αυτό γιατί η νομισματική χαλάρωση και η επερχόμενη δημοσιονομική επέκταση καθιστά τα κρατικά ομόλογα και το ρευστό πολύ πιο ασφαλείς και επικερδείς τοποθετήσεις.
Ακατάσχετη η πτώση του ΧΑ
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 500 μονάδων, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Φεβρουαρίου 2016. Η αγορά ακολούθησε την «βουτιά» των ευρωαγορών στον απόηχο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε η FED δεν έπεισαν τους επενδυτές στη Wall Street η οποία άνοιξε με μεγάλη πτώση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 484,40 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 12,24%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου 2016(483,98 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά έπεσε έψς τις 477,98 μονάδες(-13,40%).
Περί τα 4,7 δισ. ευρώ σβήστηκαν από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 63,957 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 52.393.928 μετοχές.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 13,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 10,21%.
Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημείωσε ο δείκτης των Πρώτων Υλών(+2,02%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών(-21,77%), των Τροφίμων(-16,80%) και των Τραπεζών(-16,09%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 13.847.338 και 7.967.753 μετοχές, αντιστοίχως.
Sll-off στην Ευρώπη
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς η Ευρώπη κατεβάζει ρολά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η Ισπανία απαγόρευσε σε 46 εκατ. πολίτες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων Covid-19 στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία.
Την ίδια ώρα, Γαλλία και Γερμανία έχουν κλείσει μεγάλα τμήματα των οικονομιών τους καθώς προσπαθούν να συγκρατήσουν τη διάδοση του κορωνοϊού.
Επιπλέον για άλλη μια φορά οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών οδήγησαν την πτώση «βουλιάζοντας» 10%.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 4,01% στις 284 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 4,1% στις 5.113 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 5,31% στις 8.742 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 5,75% στις 3.881 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 6,1% στις 14.980 μονάδες.