Σθεναρή στήριξη στις οικονομίες της Ευρωζώνης μέσω δημοσιονομική χαλάρωσης, έγκρισης των πρωτοβουλιών της Κομισιόν και με την χορήγηση ευελιξίας έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας, προς όλες τις χώρες που πλήττονται από τον Κορονοϊο, αποφάσισε το Eurogroup.
Στόχος των υπουργών Οικονομικών της Ευρζώης ήταν να σταλεί μήνυμα ενότητας της Ευρωζώνης, συλλογικής δράσης και συμπνοιας των κορυφαίων οργάνων, ολοκληρώνοντας έτσι τις ενέργειες που έγιναν από ΕΚΤ και Κομισιόν. Βέβαια, εκκωφαντική είναι η απουσία του ESM, από τις εξελίξεις, δεδομένου ότι αποτελεί τον καθύλην αρμόδιο θεσμό και διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να δώσει ώθηση στην χειμαζώμενη Ευρωζώνη.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η συζήτηση ήταν βραχεία, χορηγήθηκε ευελιξία ως προς τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά δεν υπήρξε καμία συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει επί τάπητος εξ αρχής, αλλά διαρκώς η συζήτηση αναβάλλεται.
Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών, εκτός από τη μηνιαία διάσκεψη, καθόρισαν και εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις, καταδεικνύοντας ότι η Ευρζώνη είναι σε κρίση και ότι οι απαντήσεις στις προκλήσεις πρέπει να είναι άμεσες.
Τι συμφώνησαν
Οι υπουργοί συμφώνησαν της ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν ως απάντηση στον κορονοϊό (COVID-19) θα εξαιρεθούν κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με της δημοσιονομικούς κανόνες, της στόχους και της απαιτήσεις της ΕΕ.
Το Eurogroup συζήτησε και την έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα.
«Καλωσορίζουμε την καλή πρόοδο που έχει γίνει. Η Ελλάδα έχει καταφέρει για 5η συνεχή χρονιά να επιτύχει τους στόχους της. Η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό»,
είπε ο Πρόεδρος Σεντένο.
«Μιλήσαμε πολύ σύντομα για την Ελλάδα, η έκθεση είναι θετική, παρόλο πο υπάρχουν κάποιες αδυναμίες. Ήμουν στην Αθήνα πριν από μία εβδομάδα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο μεγάλες κρίσεις, την πανδημία του κορονοϊού και το μεταναστευτικό. Οπότε η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη»,
είπε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα παρά τις εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός μου είπε: η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις»,
τόνισε.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με παρεμβάσεις σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα, αν και διατήρησε μηδενικά τα επιτόκια. Η Κομισιόν από την πλευρά της εκπόνησε σχέδιο στήριξης 36 δισ. ευρώ, ενώ από κει προήλθε και η ρήτρα ευελιξίας έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας, για τον κορονοϊό.