Η Γερμανίδα καγκελάριος κατάφερε με μια ομιλία να δείξει δύναμη, να αποδείξει την επιρροή της στην ΕΕ, ενώ παράλληλα έδωσε σε διπλωματική νίκη στον Μητσοτάκη και οικονομικά ανταλλάγματα στον Ερντογάν.
Η Άγκελα Μέρκελ, την ομιλία της οποίας δεν έκανε live stream η σελίδα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Facebook αν και ήταν αμέσως μετά τη δική του, έκανε λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας θέσεις που είχε διατυπώσει και στο παρελθόν. Παράλληλα, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι
«η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και αξίζει της πλήρους αλληλεγγύης και στήριξής μας».
Με τη δήλωση αυτή η Άγκελα Μέρκελ προσέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πολιτική κάλυψη και στήριξη για τις επιδιώξεις της Ελλάδας στην ΕΕ. Αναφερόμενη στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος, απένειμε επίσης τα εύσημα για τη φιλοξενία 3,5 εκατ. προσφύγων, αλλά άφησε και αιχμές για την εργαλειοποίηση των ανθρώπων από την Άγκυρα.
«Παρ’ όλη την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα»,
τόνισε η κ. Μέρκελ.
Η ίδια εξέφρασε την στήριξή της στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μπει σε νέα βάση. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της για την αποψινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους.
Η κα. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.
Όπερ σημαίνει ότι η Άγκελα Μέρκελ αποδέχεται την επαναδιαπραγμάτευση της κοινής Διακήρυξης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, θέτοντας επίσης ως προαπαιτούμενο την επαναφορά της ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρει ουσιωδώς διαφοροποιημένη τη στάση της ηγεσίας της ΕΕ απέναντι στα αιτήματά του.
Η έκφραση “να τεθεί σε νέα βάση” που αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ερμηνεύεται ως βελτίωση του οικονομικού ανταλλάγματος και διαπραγμάτευση για την αλλαγή των όρων καταβολής, δύο πάγια αιτήματα της Άγκυρας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει επίσης η αναφορά της καγκελαρίου στην “καλή προετοιμασία” η οποία όπως αναφέρεται έγινε μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, καταδεικνύοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, αλλά έχει ανοιχτούς και αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας με την ίδια και την ΕΕ.