Με το ΔΝΤ να έχει εκδώσει ήδη “δελτίο θυέλλης” για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας ότι θα κοστίσει 0,1% και προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο εντονότερων συνεπειών ad hoc και με βάση την ανθεκτικότητα της εκάστοτε χώρα, τα οικονομικά επιτελεία επιχειρούν, τώρα, να διαμορφώσουν μοντέλα πρόβλεψης και σενάρια αντιστάθμισης.
Η Ελλάδα, παραμένει, ακόμα, “καθαρή” από κορονοϊό, ωστόσο άπαντες θεωρούν αναπόφευκτη την εμφάνιση κρουσμάτων το αμέσως προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι σε γειτονικές χώρες ραγδαία επιδημιολογική δραστηριότητα. Τα ήπια μέτρα με την Ιταλία, η έλλειψη καθολικών ελέγχων στα σημεία εισόδου και η μη λήψη πλήρους ιστορικού πρόσφατης κίνησης των ανθρώπων, αποτελούν παράγοντες που αξιολογούμενοι, ανεβάζουν το ρίσκο εισαγωγής του κορονοϊού σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Το βάρος, όπως προκύπτει και από από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που μόλις εκδόθηκε, δίδεται στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της αντίδρασης, ακόμα κι αν επιμολυνθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού και καθηγητή πολιτικής της Υγείας στο LSE, επικεντρώνει στην αντίδραση και τη δυνατότητα ανακατονομής και επάρκειας ανθρωπίνων πόρων και υποδομών για την αντιμετώπιση του ιού.
Οικονομική αντιμετώπιση της επιδημίας
Αντιστοίχως, σενάρια επιχειρεί να διαμορφώσει και Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε να αξιολογήσει τις εξωτερικές επιπτώσεις σε κλάδους όπως ο Τουρισμός, οι αερομεταφορές και το εμπόριο, καθώς και να προβλέψει τον αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση από την -σχεδόν βέβαιη- εμφάνιση κρούσματος του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Ανάπτυξη ΑΕΠ στην Ελλάδα (σε ετήσια βάση)
Το πρώτο κύμα επιπτώσεων εστιάζεται στο κλίμα, αν και ακόμα η τουριστική δραστηριότητα δεν έχει επηρεαστεί ουσιωδώς. Υπάρχουν, όμως και ανησυχητικοί οιωνοί, καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων, δεν είναι επιθετικές, αλλά η έναρξη της περιόδου κρατήσεων καθυστερεί. Αρνητικά επηρεάζονται οι αερομεταφορές, αν και ελληνική εταιρία δεν έχει σύνδεση με το Πεκίνο, αλλά η εξάπλωσή του ιού, αναμένεται να δημιουργήσει ανάγκη περαιτέρω μέτρων πρόληψης και ανάσχεσης ακόμα και εντός των αεροσκαφών, που συνεπάγεται αύξηση του κόστους.
Τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα
Blind spots
Στην Ελλάδα, οικονομολόγοι επιχειρούν να μετρήσουν αποσπασματικά τις επιπτώσεις σε ΑΕΠ και ανάπτυξη με σενάρια που εστιάζουν στον τουρισμό και την επιρροή του στο ΑΕΠ. Ωστόσο, τέτοιες προσεγγίσεις είναι δραματικά ελλειμματικές και πρόχειρες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη σειρά παραγόντων, όπως ο πανικός ενός κρούσματος, οι επιπτώσεις στην εστίαση, τις μετακινήσεις και γενικότερη στην εσωτερική ζήτηση.
Ακόμα, μάλιστα, δεν έχουν γίνει μελέτες και δεν έχουν εκπονηθεί πρωτόκολλα για την εισαγωγή νέων μέτρων και κανόνων ασφαλείας στη γεωργία και την κτηνοτροφία, στην παραγωγή τροφίμων, φαρμάκων και την επεξεργασία, συσκευασία ευπαθών προϊόντων.
Το πρόβλημα ως… λύση
Το οικονομικό επιτελείο βέβαια, ήδη, αναζητά τρόπο να θέσει προληπτικά το θέμα των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία, στο πλαίσιο των επαφών με τους θεσμούς για την αξιολόγηση του Μαρτίου, όπου δεν θα ληφθεί υπόψη. Ωστόσο, προβάλλοντας το θέμα και τα σενάρια επιπτώσεων έγκαιρα -όχι πρόωρα- μπορεί να προλειάνει το έδαφος για μεγαλύτερη ελαστικότητα στην -ομολογουμένως- δύσκολη αξιολόγηση του Ιουνίου, όπου θα κριθεί η εκταμίευση των SNP’s και ANFA’s, η αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων αυτών και η τριμηνιαία αναθεώρηση των στόχων για το πλεόνασμα.