Κινήσεις που καταδεικνύουν τις δυσκολίες στις σχέσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, κάνει το Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν όντως έχουν επιδεινωθεί ή αν πρόκειται για μια “στημένη” σύγκρουση επ αφορμής της αντιπαράθεσης για την Ιντλίμπ
Ενώ οι μάχες στρατευμάτων του Μπασάρ αλ Άσαντ με τον τουρκικό στρατό συνεχίζονται και ρωσικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν θέσεις φιλοτούρκων ανταρτών της αντιπολίτευσης, που η Μόσχα χαρακτηρίζει τρομοκράτες, διπλωματικές διεργασίες φαίνεται ότι έχουν συμβάλλει στην ωρίμανση του κλίματος για την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης κορυφής για τη Συρία.
Από τουρκικής πλευράς, όμως, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, ενώ το Κρεμλίνο μερικές ώρες αργότερα ξεκαθάριζε, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Ντιμίτρι Πέσκοφ, ότι δεν θα υπάρξει διμερής συνάντηση, παρά μόνο μια διευρυμένη στην οποία θα συμμετάσχουν η Άγκελα Μέρκελ και Εμάνουελ Μακρόν.
«Δεν συζητάμε για διμερείς επαφές, όπως αυτή (σ.σ. μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν). Εξετάζουμε την πιθανότητα μίας συνάντησης σε πολυμελές πλαίσιο»
τόνισε ο αξιωματούχος της ρωσικής προεδρίας.
«Τώρα συντονίζουμε τα προγράμματα των προέδρων. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόφαση, καθώς δεν έχουν συμφωνήσει όλοι οι εν δυνάμει συμμετέχοντες»
έσπευσε να προσθέσει.
Όπερ σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει κλειδώσει ούτε η τετραμερής συνάντηση για τη Συρία.
«Ο πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει τη διεξαγωγή συνόδου. Η σύνοδος, φυσικά, θα γίνει μόλις οι τέσσερις (σ.σ. ηγέτες) συμφωνήσουν για το πρόγραμμα»
δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η ένταση στην περιοχή της βόρειας Συρίας κλιμακώθηκε σημαντικά τις προηγούμενες εβδομάδες, μετά την έναρξη αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Δαμασκού στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι.
Η Τουρκία αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών εκεχειρίας, με τη Δαμασκό να απορρίπτει τις κατηγορίες, υπεραμυνόμενη του δικαιώματος αυτοάμυνας εναντίον των τρομοκρατών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν κατέληξαν στην τήρηση της Συμφωνίας του Σότσι, του 2018. Όπερ σημαίνει ότι Τουρκία και Ρωσία εγγυώνται από κοινού το status quo.