Με ομοβροντία από τη Yeni Safak και τον Ταγίπ Ερντογάν, εντείνει εκ νέου η Άγκυρα την πίεση στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι είναι έτοιμη και θα προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak αναφέρει ότι μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από τον ΟΗΕ, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε βουλευτές, δήλωσε ότι η Τουρκία θα διαθέτει τον Μάρτιο και τρίτο σκάφος ερευνών και γεωτρήσεων, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μετά από δοκιμές.
Το δημοσίευμα και οι δηλώσεις δημιουργούν έναν κατ’ αρχήν οδικό χάρτη, προσφέροντας προβλεψιμότητα για το χρόνο υλοποίησης των τουρκικών απειλών. Συνεπώς, πρόκειται για μήνυμα στην Αθήνα, μέσω του οποίου η Άγκυρα επιχειρεί να επιβάλλει ατζέντα διαπραγματεύσεων για την ανατολική Μεσόγειο. Αποποιούμενη το στοιχείο του αιφνιδιασμού και διακοινώνοντας δημόσια τη στρατηγική του, ο Τούρκος πρόεδρος καθιστά σαφές ότι επιχειρεί να ποδηγετήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Υπ΄αυτό το πρίσμα το “μίνι” επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στη νήσο Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, όταν η τουρκική Ακτοφυλακή συνόδευσε μετανάστες με βάρκα να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ στη προκάλεσε εγείροντας ζήτημα δικαιοδοσίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το περιστατικό, που δεν έλαβε περαιτέρω διαστάσεις, αποτελεί κίνηση προβολής της επικείμενης κατάστασης που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει και να εδραιώσει η Τουρκία μετά τη δημοσίευση του προσαρτήματος των χαρτών του Μνημονίου με τη Λιβύη, το οποίο υφαρπάζει υφαλοκρηπίδα και περιορίζει στο ελάχιστο τα δικαιώματα του Καστελόριζου.
Δηλώσεις και… δημοσιεύματα
Σύμφωνα με τη Yeni Safak, η Τουρκία θα δώσει άδεια για έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης και σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, το πλοίο Oruc Reis θα ξεκινήσει δραστηριότητες στην περιοχή.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».
«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση (σ.σ. για έρευνες) ανατολικά της Κρήτης», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν φέτος.
Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή.
Το Oruc Reis είχε βρεθεί σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, πριν μερικές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Πεντάγωνο που έδωσε εντολή στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει στην περιοχή και να παρακολουθεί τις κινήσεις του πλοίου.
Μετά από μερικές ώρες, το τουρκικό σκάφος άρχισε να κινείται ανατολικά και τελικά εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Η Τουρκία θα διαθέτει τον Μάρτιο και τρίτο σκάφος ερευνών και γεωτρήσεων, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μετά από δοκιμές, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, πρόκειται για 6ης γενιάς πλοίο – γεωτρύπανο, το οποίο μπορεί να φθάσει σε βάθος 11.400 μέτρων.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό πως η Τουρκία, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, αγόρασε και τρίτο πλοίο γεωτρύπανο.
Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao» το οποίο η τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ αγόρασε σε δημοπρασία προς 37,5 εκατ. δολάρια.