Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για την πορεία εφαρμογής του νέο διοικητικού και λειτουργικού σχεδίου στην Alpha Bank, καθώς η δυναμική που δημιουργήθηκε από το μπαράζ δημοσιευμάτων και τις ανακοινώσεις της διοίκησης στους επενδυτές και τον Τύπο, φαίνεται να έχει περιοριστεί αισθητά. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφής η ενίσχυση αντίρροπων δυνάμεων, που τροφοδοτούνται από την ανασύνταξη διοικητικών μπλοκ και την ενεργοποίηση “αμυντικών” μηχανισμών.
Οι πολλές καθυστερήσεις στην προώθηση και εμπέδωση των εξαγγελθέντων, από την πλευρά του CEO Βασίλη Ψάλτη, η διατήρηση κορυφαίων στελεχών και ο χαμηλός βαθμός αναπλήρωσης με νέα στελέχη από την αγορά, έχουν δημιουργήσει χώρους για την ανάπτυξη υπονομευτικών μηχανισμών εντός της τράπεζας. Οι μηχανισμοί συλλογής και διαχείρισης της πληροφορίας που διαθέτει εντός της τράπεζας ο Βασίλης Ψάλτης, φαίνεται ότι υπολειτουργούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν διαβρωθεί από άλλα συστήματα, που δεν επιδιώκουν, μεν, να αμφισβητήσουν ενεργά τον ίδιο, υποσκάπτουν όμως την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Στελέχη που διασώζονται τόσο ως πρόσωπα όσο και διοικητικά, φαίνεται ότι πλέον κινητοποιούνται και σχηματίζουν νέες ομάδες και δομές, με αναφορές όμως σε παράγοντες που είτε έχουν αποχωρήσει, είτε βρίσκονται στο “ψυγείο”, δημιουργώντας κλίμα και εδραιώνοντας καταστάσεις που αποδυναμώνουν τη διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, ο –κατά τα άλλα μεθοδικός– CEO της Alpha Bank φαίνεται τώρα είτε νωχελικός και άτολμος, είτε υποπληροφορημένος, κατάσταση που αποδυναμώνει το ηγετικό του προφίλ και δίνει περισσότερο χώρο σε όσους επιδιώκουν ενεργητικά ή παθητικά να περιορίσουν την επιρροή του.
Πολιτικές παρεμβάσεις, όπως αυτές έγιναν αισθητές κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μετάβασης, κομματικές ισορροπίες και το παλαιό σύστημα θα μπορούσαν να αποδειχθούν γάγγραινα για την τράπεζα και τον CEO, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιόδους και τράπεζες.
Οι καθυστερήσεις
Μέχρι στιγμής δύο εμβληματικές αλλαγές έχουν καθυστερήσει: Η πρόσληψη νέας διευθύντριας προσωπικού και η εδραίωση, στελέχωση και λειτουργική ενσωμάτωση του Γραφείου Μετασχηματισμού, το οποίο επίσης παραμένει ακέφαλο. Επίσης, με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία περιστολής του λειτουργικού κόστους, καθώς οι εργαζόμενοι αρνούνται τη μετακίνησή τους (carve out) στη νέα εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα δεν έχει εφαρμοστεί ο σχεδιασμός “συμπύκνωσης” μέσω της κατάργησης διευθύνσεων και της λειτουργικής αναδόμησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ χαμηλός είναι και ο βαθμός αναπλήρωσης και στελέχωσης διευθύνσεων με προσωπικό από την αγορά και από το εξωτερικό, γεγονός που φαίνεται ότι συνδέεται με τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη της νέας διευθύντριας ανθρωπίνων πόρων και την έναρξη λειτουργίας του γραφείου μετασχηματισμού.
Στο μεταξύ όμως, δημιουργείται κενό εξουσίας στην τράπεζα, το οποίο αν και θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της αποσάθρωσης παλαιότερων δομών, φαίνεται ότι ενεργοποιεί στελέχη και μηχανισμούς που είχαν τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Τα συστήματα αυτά, διαθέτοντας ερείσματα εντός της τράπεζας και πολιτικό κεφάλαιο, φαίνεται ότι επιχειρούν να κινηθούν “κάτω από το ραντάρ” και να ανασυστήσουν “ομάδες δράσης” σε επιχειρησιακό επίπεδο, επενδύοντας στους “δυσαρεστημένους”.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ χαμηλός είναι και ο βαθμός αναπλήρωσης και στελέχωσης διευθύνσεων με προσωπικό από την αγορά και από το εξωτερικό, γεγονός που φαίνεται ότι συνδέεται με τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη της νέας διευθύντριας ανθρωπίνων πόρων και την έναρξη λειτουργίας του γραφείου μετασχηματισμού.
Κίνδυνος εκτροχιασμού
Η υποεκτέλεση, όμως, του business plan της Alpha Bank, θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στους δείκτες αποδοτικότητας του management, στις σχέσεις με τις εποπτικές και ελεγκτικές αρχές και εν τέλει στο κλίμα με τους επενδυτές.
Η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη, πιστώνεται την ιδιαίτερα επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, από όπου η Alpha Bank άντλησε 500 εκατ., επιτυγχάνοντας ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, αφού όμως αναγκάστηκε να δεσμευτεί νομικά για τη επαναγορά του ομολόγου εντός της επόμενης 5ετίας.
Τα κεφάλαια, όμως, αυτά, αρκούν μετά βίας για να καλύψουν τις ζημιές που θα υποστεί η τράπεζα από την εμπροσθοβαρή πολιτική εκκαθάρισης του ισολογισμού της μέσω του σχεδίου “Ηρακλής”. Συνεπώς, όταν η τράπεζα θα επαναπροσεγγίσει τις αγορές για νέα έκδοση ομολόγου, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης εκκαθάρισης των NPL’s, τότε η αποτελεσματικότητα της διοίκησης θα εξεταστεί, με αναφορά στον βαθμό εκτέλεσης του σχεδιασμού της, συγκριτικά με τον οδικό χάρτη που έχει υποβληθεί.
Auditor’s note Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει τα ανοιχτά μέτωπα, τα προβλήματα και τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη στην Alpha Bank. Οι προκλήσεις είναι πολλές, ο χρόνος όμως ασφυκτικά περιορισμένος. Διαβάστε επίσης
- Alpha Bank: Ο Ψάλτης χρειάζεται κεφάλαιο (ανθρώπινο)
- Ο Ψάλτης αλλάζει κουλτούρα και… γλώσσα στην Alpha Bank
- Alpha Bank: Το νέο προφίλ, οι στόχοι και οι συμβιβασμοί του Βασίλη Ψάλτη
- Τεκτονικές αλλαγές στην Alpha Bank: Το νέο σχέδιο του Βασίλη Ψάλτη
Το business plan που έχει εγκριθεί από τον SSM, όμως, περιλαμβάνει σειρά δράσεων για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, με κυρίαρχη την αναδιάρθρωση του δικτύου (μείωση προσωπικού και καταστημάτων), καθώς και πρωτοβουλίες για την παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου (χορήγηση νέων δανείων, αύξηση εσόδων από τραπεζικές εργασίες και ανάπτυξη νέων τομέων). Η καθυστέρηση της διαδικασίας μετασχηματισμού της τράπεζας αντανακλάται στην υστέρηση των τομέων που εξαρτώνται από τον μετασχηματισμό και ιδιαίτερα οι νέες δραστηριότητες.
Οι κίνδυνοι αυτοί, με τη σειρά τους, εφόσον επιβεβαιωθούν θα πλήξουν την αξιοπιστία της διοίκησης και θα δημιουργήσουν περιβάλλον εξωγενούς αμφισβήτησης της διοίκησης, το οποίο θα έχουν ήδη προετοιμαστεί για να εκμεταλλευτούν άλλες ομάδες στελεχών στο εσωτερικό της τράπεζας.