Κινήσεις στρατηγικής με στόχο τον διαχωρισμό θεμάτων και τη συσχέτιση άλλων κάνει η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη τη διάθεση της Αθήνας για αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις και την πρωτοβουλία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Η πρακτική των προκλήσεων περνάει πλέον σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, καθώς αυτές εκπορεύονται από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον εκπρόσωπο της προεδρίας, καθώς η Αθήνα επέδειξε νωχελικότητα να αντιδράσει και χαμηλούς τόνους στη συνέχεια, έναντι των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου που θέτουν σε καθεστώς “γκρίζων ζωνών” τα Ίμια.
Μερικές ώρες μετά τη διάψευση Ερντογάν από τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, η Άγκυρα προχωρά στο επόμενο βήμα, διαχωρίζοντας το Μνημόνιο με τη Λιβύη και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, από τα ΜΟΕ, τα οποία προσδιορίζει de facto στο Αιγαίο. Προς επίρρωση, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.
Μετά το πέρας του υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, που συνεπάγεται ότι είχε προηγηθεί συζήτηση για τη στρατηγική της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, η ψύχραιμη στάση του Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε την συνέχιση και κλιμάκωση των προκλήσεων, ενώ η Αθήνα επεδείκνυε καλή πίστη και επιμονή στα ΜΟΕ. Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι:
«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι»,
Ο Καλίν, όμως, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, καθώς όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, πρόκειται για βαθύ γνώστη των ισορροπιών και αρχιμηχανικό της εφαρμογής και μετεξέλιξης του δόγματος του “στρατηγικού βάθους” που εισηγήθηκε και εδραίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Καλίν, με ευρύ πανεπιστημιακό υπόβαθρο και εμβάθυνση στα θρησκευτικά ζητήματα, θεωρείται χειριστής της τουρκικής μηχανής προπαγάνδας και επιρροής διεθνώς. Κατέχοντας τη θέση του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν, συνεπάγεται ότι οι δηλώσεις του δεν εκφράζουν ποτέ προσωπικές θέσεις, αλλά αντιλήψεις και μηνύματα του ίδιου του Τούρκου προέδρου.
Συνεπώς, η παρέμβαση μετά από υπουργικό συμβούλιο από τον Καλίν, συνεπάγεται άμεσο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την ΕΕ, γεγονός που περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης. Πλέον, είναι καταφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί να εδραιώσει ισχυρισμούς, να προσδιορίσει τα επί τάπητος θέματος και να επιβάλλει όρους για τις διαπραγμτεύσεις, όχι μόνο αναφορικά με τα ΜΟΕ, αλλά ως προς όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Από ελληνικής πλευράς, πάντως, δεν έχει υπάρξει δήλωση μέχρι στιγμής, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει.
Στο μεταξύ είχε προηγηθεί και ένα χαμηλής πολιτικής και διπλωματικής, αλλά υψηλής σημειολογικής αξίας γεγονός στην Κύπρο, όπου μετά την αποχώρηση του γαλλικού αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, και την παραμονή του Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, Τούρκοι στρατιώτες παρενόχλησαν συνεργείο του Δήμου Λευκωσίας που βρέθηκε για εργασίες συντήρησης στη νεκρή ζώνη.