Ενεργητική στρατηγική πλήρους διάρρηξης του ευρωπαϊκού μετώπου και διπλωματικής απομόνωσης Ελλάδας και Κύπρου ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας τακτικές υβριδικού πολέμου και προπαγάνδας.
Έτσι, μερικές ώρες μετά το δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο για επικείμενη αναγνώριση των Κατεχομένων από τη Ρωσία, η οποία διαψεύστηκε από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία συζητά με την Ιταλία για έρευνες και εξορύξεις ανοιχτά της Λιβύης, στη βάση του διμερούς Μνημονίου καθορισμού θαλασσίων ζωνών.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στόχο έχουν να κεφαλαιοποιήσουν τη δυναμική που δημιούργησε η -κατά γενική ομολογία- αποστασιοποιημένη στάση της Ιταλίας, η οποία δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του East Med, δεν συμμετείχε ενεργά στη διάσκεψη των ΥΠΕΞ στο Κάιρο, αλλά έχει συμμετάσχει σε τουρκικές ασκήσεις ανοιχτά της Κύπρου.
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφος έθιξε ευθέως θέμα και για την Κρήτη:
«Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα»,
ενώ έριξε και το «χαρτί» της Ιταλίας, αναφέροντας σε εκπροσώπους του Τύπου πως οι δύο χώρες (σ.σ Τουρκία και Ιταλία) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για πραγματοποίηση γεώτρησης στα ανοιχτά της Λιβύης.
«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση»,
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι:
«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα. Εξάλλου εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα»
Συν τοις άλλοις, επανέλαβε το ότι εάν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στις γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου, τότε θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία:
«Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα οι ελληνοκύπριοι δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε».
Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν επιχειρεί να καταστήσει σαφές ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τη Ρώμη είναι ευρύτερες και μπορούν να αποσυντονίσουν πλήρως το ευρωπαϊκό μέτωπο. Αντίστοιχες κινήσεις είχε κάνει και πριν τη σύνοδο του Βερολίνου, με δημοσιεύματα για συζητήσεις επαναχάραξης του East Med μέσω Τουρκίας με το Ισραήλ, τα οποία επίσης διαψεύστηκαν, επίσης.
Αυτή τη στιγμή, το διεθνές προφίλ και διπλωματικό εκτόπισμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι περιορισμένο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να διαπραγματεύεται με προνομιακούς όρους με εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας, κατάσταση την οποία επιχειρεί να παγιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εντείνει τις κοινωνικέ πιέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας εις βάρος του το εθνικιστικό πολιτικό του ακροατήριο, θέλοντας να τον αναγκάσει σε σπασμωδικές κινήσεις και λάθη που θα στοιχίσουν στη χώρα διεθνώς.