Ασφυκτική γίνεται πλέον η κατάσταση στη Λιβύη, καθώς η εμπλοκή του Ερντογάν και η αποστολή μισθοφόρων και η επιμονή της Τουρκίας να υπογράψει οικονομικό μνημόνιο με την LNA του Σάρατζ αναγνωρίζοντας χρέος 2,5 δισ., αναγκάζει τον Χαφτάρ να διακόψει τις εξαγωγές και εν συνεχεία την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η χρηματοδότηση προς τις δραστηριότητες της Τουρκίας και άλλων εξωγενών παραγόντων, ενώ ο Χαφτάρ που ελέγχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα και τα κυριότερα λιμάνια θα μπορέσει, εφόσον απαιτηθεί να κάνει αυτόνομες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ασκώντας πίεση στο σύστημα μισθοδοσίας τόσο του Δημοσίου όσο και του στρατού ο Χαφτάρ επιχειρεί να κάμψει το μέτωπο της Τρίπολης, να αναγκάσει τον Ερντογάν σε οπισθοχώρηση και φιλοδοξεί να αποκτήσει τον έλεγχο της νομής του χρήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις που οδήγησαν στην παύση εξαγωγών από τα μεγαλύτερα λιμάνια προ δύο ημερών και η κατάληψη δύο ακόμα κοιτασμάτων σήμερα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου, περιορίζοντας την παραγωγή της χώρας κατά 80%.
Πρόκειται για τα κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, τα οποία από κοινού παράγουν 400.000 βαρέλια ημερησίως.
The Sharara and Elfiell oil fields have been shutdown and the Alwaffa gas pipeline has been closed by the high council of tribe leaders in southern #Libya #Fazzan pic.twitter.com/xtr9TyDUee
— M.LNA (@LNA2019M) January 19, 2020
Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τον τερματισμό της πετρελαϊκής παραγωγής στη νότια Λιβύη.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η παραπάνω εξέλιξη έρχεται δύο ημέρες, μετά τον αποκλεισμό των τερματικών σταθμών πετρελαίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ειδικότερα στις περιοχές Μπρέγκα, Ρας Λάνουφ, Χαρίγκα, Ζουετίνα και Σίντρα.
Σύμφωνα με τον Λιβυκό Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου (NOC), η διακοπή της παραγωγής στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις στερεί, σε ημερήσιο επίπεδο, παραγωγή 800.000 βαρελιών και έσοδα 55 εκατ. δολαρίων.
Αιτία του πετρελαϊκού «μπλοκαρίσματος» είναι η καταγγελία Λίβυων ηγετών που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ότι η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) χρησιμοποιεί τα πετρελαϊκά έσοδα για την πληρωμή ξένων στρατευμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο NOC ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τέθηκε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», λόγω της αναστολής της εξορυκτικής δραστηριότητας και του «παγώματος» των πετρελαϊκών εξαγωγών.
Οι εξελίξεις αυτές, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα, ενώ την ίδια ώρα, στο Βερολίνο, διεξάγεται η κρίσιμη Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και την πτώση του ιστορικού ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, η χώρα διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.