Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη Λιβύη βρίσκονται οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χαφτάρ κατέλαβαν κοιτάσματα και διέκοψαν την παραγωγή πετρελαίου.
Το Reuters μεταδίδει ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν καρπούς και ότι η υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος βρίσκεται πολύ κοντά.
Νωρίτερα, πάντως, η Ρωσία είχε λάβει αποστάσεις, επισημαίνοντας ότι τελικός κριτής θα είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θέλοντας έτσι να δείξει ότι υπάρχουν και άλλα βήματα και περιθώριο υπαναχώρησης.
Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι παράμετροι ενδεχόμενης συμφωνίας και ο οδικός χάρτης, η βάση δεν μπορεί παρά να έγκειται στο σχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε από χθες και προσκομίστηκε από τον εντεταλμένο διαπραγματευτή του ΟΗΕ, κ. Σαλαμέ.
Στο τραπέζι της Διάσκεψης παρακάθονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), Φάγεζ Αλ Σάρατζ, αλλά και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το τελικό κοινό ανακοινωθέν.
Αναλυτική ενημέρωση για όσα συνέβησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αύριο Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα παραστεί και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.