Άπρακτος έφυγε από τη Μόσχα τα ξημερώματα της Τρίτης o επικεφαλής του LNA, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας που του προτάθηκε, ενώ υπάρχουν ήδη πληροφορίες για πλήρη κατάρρευση της εκεχειρίας και μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χαφτάρ είχε αρχικά αρνηθεί την εκεχειρία που προτάθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να συναινέσει καθώς η ρωσική εταιρία μισθοφόρων που συνεργάζεται με τις δυνάμεις του φέρεται να υπαναχώρησε από τα μέτωπα, μετά από πιέσεις του Κρεμλίνου.
Από τη Δευτέρα, όμως, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενίσχυση των δυνάμεων του Χαφτάρ με 7,000 επίστρατους, γεγονός που διαφοροποιεί την ισορροπία δυνάμεων με τον GNA, ακόμα και με τις τουρκικές ενισχύσεις που έχει λάβει.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ χαρακτηρίζει το έγγραφο της εκεχειρίας “ντροπιαστικό” σε δηλώσεις του που μεταδίδονται από το twitter.
Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι ανατρέπουν τους σχεδιασμούς Μέρκελ, Πούτιν και Ερντογάν για τη σύγκλιση των συμμετεχόντων στη διαδικασία του Βερολίνου την Κυριακή στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσουν την πλήρη εμπλοκή της Τουρκίας στην αντιπαράθεση. Ρώσοι διπλωμάτες πάντως επισημαίνουν ότι η διαδικασία που ξεκίνησε στη Μόσχα αποτελεί το πρώτο βήμα και ότι θα συνεχιστεί στο Βερολίνο, ακόμα και χωρίς την εκεχειρία.
General commander of Libyan National Army.
The document presented in front of me was a document of sham and betrayal, something the #GNA are always happy to sign, but our real Libyan hands could never.
We live in honor and we die with honor.#Libya #LNA #Hafter pic.twitter.com/Ijzi8QHVpd— M.LNA (@LNA2019M) January 13, 2020
Η Τουρκία παρενέβη ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη επιχειρώντας στο πλευρό του Φαγέζ αν Σάρατζ, που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, αλλά ελέγχει μετά βίας την πρωτεύουσα Τρίπολη. Ο Ταγίπ Ερτντογάν υπέγραψε δύο Μνημόνια με τον Σάρατζ, το ένα για στρατιωτική υποστήριξη και το άλλο για οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων και οικονομικών ζωνών, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την Ελλάδα, καθώς αγνοεί την υφαλοκρηπίδα των νησιών και καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.