Με τις συνομιλίες για την εκεχειρία να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, τη διαδικασία του Βερολίνου να προχωρά, αλλά με νέες ισορροπίες, η προοπτική επιβολής της Τουρκίας ως ενεργού παράγοντα, μέσω της οδού των Μνημονίων, στην διένεξη της Λιβύης αποδυναμώνεται σημαντικά, αναγκάζοντας την Άγκυρα να αναζητήσει εναλλακτικές διόδους προκειμένου να εδραιώσει θέση εγγυητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Άγκυρα, ακολουθεί την πάγια στρατηγική της προβολής μαξιμαλιστικών απαιτήσεων και ισχυρής προβολής των αρνήσεων από τους εμπλεκομένους, στο πλαίσιο του ευρύτερου blame game. Στόχος είναι ο διεθνής αποπροσανατολισμός και η αναδιάταξη της ατζέντας των θεμάτων, έτσι ώστε ο Χαφτάρ να πιεστεί σε συμφωνία, απλώς για την εκεχειρία, αποδεχόμενος στην ουσία επίσημες και παρασκηνιακές συμφωνίες της Άγκυρας με τον Σάρατζ.
Πριν από λίγες ημέρες η Τουρκία γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να υπογράψει μέχρι τον Φεβρουάριο μια προκαταρκτική συμφωνία για αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εργασίες που είχε κάνει στη Λιβύη πριν από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011.
Επισήμως, με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Άγκυρα επιδιώκει να αναβιώσουν οι δουλειές των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή που πλήττεται από συγκρούσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, στόχος της Άγκυρας να δημιουργήσει ένα ακόμα, νομικά αναγνωρίσιμο και πολιτικά υποστηρίξιμο ισχυρισμό, ο οποίος θα της δώσει δυνατότητα παρέμβασης στις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις της Λιβύης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να διατυπώσει αξιώσεις και έναντι αυτών να λάβει σε αποζημιώσεις δικαιώματα χρήσης ορυκτού πλούτου και άλλων πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Παράλληλα, υπογράφοντας ένα Μνημόνιο αναγνώρισης οικονομικών απαιτήσεων η Άγκυρα στοχεύει εμμέσως στην παραχώρηση εθνικής και οικονομικής κυριαρχίας, στα πρότυπα του ΔΝΤ και του ESM, αναδεικνύοντας εαυτόν και σε οικονομικό παράγοντα, που την πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λιβύης, θα καταφέρει να ενισχύσει το εκτόπισμά της.
Στη συνέχεια, εκχωρώντας τα κοιτάσματα σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες θα μπορέσει να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει Ελλάδα και Κύπρο ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πως στήνει το οικονομικό έγκλημα
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το νέο Μνημόνιο που πρόκειται να υπογραφεί αυτόν τον μήνα ή τον Φεβρουάριο, θα περιλάβει μια εγγυητική επιστολή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, 500 εκατομμύρια για ζημιές σε μηχανές και εξοπλισμό και απλήρωτα χρέη 1,2 δισ. δολαρίων, πρόσθεσε.
Καθώς τα projects στη Λιβύη έχουν ανασταλεί εξαιτίας των μαχών, οι καθυστερούμενες πληρωμές για τουρκικές εργολαβίες στη Λιβύη αντιστοιχούν σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει 400-500 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα που δεν έχουν ακόμη αρχίσει, πρόσθεσε ο Ακσόι.
Παρά την αποδιοργάνωση, το εμπόριο μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραμένει σε άνοδο, με τις τουρκικές εξαγωγές να φθάνουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και με τις εισαγωγές στα 350 εκατομμύρια, δήλωσε ο Ακσόι.
Εντούτοις Τούρκοι εργολάβοι με προγράμματα στη Λιβύη δεν έχουν μπορέσει να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή από τον Απρίλιο εξαιτίας των μαχών.
«Νέα συμβόλαια υπογράφηκαν: προγράμματα όπως σταθμοί ενέργειας, στέγαση, επιχειρηματικά κέντρα. Έχουν πέσει υπογραφές για εγγυητικές επιστολές για μερικά απ’ αυτά. Ωστόσο από τον Απρίλιο δεν έχουν καταφέρει να πάνε για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ο Ακσόι.