Κινήσεις με στόχο να διασώσει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων για τη Λιβύη, που ξεκίνησαν στη Μόσχα, κάνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, υπό την πίεση της επανέναρξης των επιχειρήσεων και της διάθεσης αντεκδίκησης και άμεσης εμπλοκής που εκδηλώνει η Τουρκία.
Ενεργώντας υπ αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιχειρεί να μετριάσει το εκρητκτικό κλίμα με νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, σε μια προσπάθεια να κρατήσει την προοπτική αποκλιμάκωσης ζωντανή και να αποτρέψει διάχυση της κρίσης με άμεση εμπλοκή της Τουρκίας.
Έτσι, από την Μόσχα ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής του LNA, Χαλίδα Χαφτάρ ζήτησε και έλαβε διορία δύο ημερών, προκειμένου να εξετάσει το κείμενο της εκεχειρίας. Βέβαια, φίλα προσκείμενα media στον Χαλίφα Χαφτάρ μετέδιδαν επί αρκετές ώρες δηλώσεις στις οποίες ο επικεφαλής του LNA αντιδρά στην προσπάθεια παραγοντοποίησης της Άγκυρας, καταγγέλλοντας τη συμφωνία που τους επιδόθηκε ως προδοτική.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του LNA αποχώρησε από τη ρωσική πρωτεύουσα, χωρίς να υπογράψει το επίμαχο κείμενο, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.
«Θα δώσουμε ένα μάθημα στον Χαφτάρ, αν δεν σταματήσει την επίθεση»
τόνισε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος Ερντογάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η απόφαση του στρατηγού Χαφτάρ «δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη».
Από ρωσικής πλευράς, πάντως, γίνεται λόγος για «προσωρινό αδιέξοδο», μετά την απόφαση του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) να αναχωρήσει από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει το σχετικό κείμενο.
Η εκεχειρία φαίνεται ότι αποτελεί, πάντως, προϋπόθεση για τη σύγκλιση της διαδικασίας του Βερολίνου στην οποία μετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Τουρκία. Μάλιστα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της μετάβασης του Χαφτάρ στη Ρωσία ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στις 19 Ιανουαρίου μεταβαίνει εκτάκτως στο Βερολίνο, για τη διάσκεψη, ενώ στις 24 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.