Έντονη και πολυεπίπεδη κινητικότητα αναπτύσσει το Μέγαρο Μαξίμου στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της επίσκεψης και να ενισχυθεί το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα επιχειρείται η ενεργητική διαχείριση της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, που δημιουργείται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Μέχρι στιγμής, πάντως, παρά τις προσπάθειες, τα σημειολογικά μηνύματα που θα εξαχθούν αναμένονται περιορισμένα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγει -όπως όλα δείχνουν- να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχοντας ανοίξει το μέτωπο του Ιράν και διαθέτοντας ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν θέλει να αναγκαστεί να “διαλέξει πλευρές”, στην αντιπαράθεση με της Ελλάδας με την Τουρκία. Δεδομένης μάλιστα της κατάστασης, ο ρόλος της Τουρκίας στην ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή είναι κομβικός, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν διαφυλάσσει για τον εαυτό το ρόλο διαμεσολαβητή με το Ιράν και το Ιράκ, επιδιώκοντας ανταλλάγματα στο κουρδικό και τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου.
Έτσι, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να έχει όλες τις επιλογές ανοιχτές, καθώς στόχος του είναι να επιδείξει στην Τεχεράνη και τη Βαγδάτη το αξιόπιστο των απειλών του, ήτοι ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν συμμάχους, βάσεις και δυνατότητα πληγμάτων στην περιοχή.
Εναλλακτική λύση…
Μέσα σε αυτό το σύνθετο και το δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη γεωοικονομική δυναμική που δημιουργείται από το East Med Act, τη γεωστρατηγική από τη σύμπλευση με το Ισραήλ και τη γεωπολιτική από τη διεύρυνση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, όπως αυτή καταγράφεται στα εξοπλιστικά και τη χρήση των βάσεων.
Στο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, πλέον, εντείνουν τις προσπάθειες, έτσι ώστε με εναλλακτικές μεθόδους να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. Γνωρίζουν όμως, ότι δεν θα υπάρξουν από την διοίκηση Τραμπ δηλώσεις κατά της Τουρκίας ή του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι αντικείμενα που άπτονται λεπτών χειρισμών και εμπίπτουν στον άμεσο χειρισμό του προέδρου.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε ξεκινώντας την επίσκεψή του από την ελληνική κοινότητα του Τάρπον Σπρίνκγς της Φλόριντα, όπου είχε βρεθεί ο Τραμπ λίγο νωρίτερα, να καλλιεργήσει το έδαφος και να στείλει μηνύματα στον Λευκό Οίκο, μέσα από τον εκλογικό μηχανισμό, που αναγνωρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, φτάνοντας στο Τάρπον Σπρίνγκς τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), έγινε δεκτός την κοινότητα των Ελλήνων ομογενών της πόλης. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χρυσόστομο Αλαχούζο, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis και συνομίλησε με πολλούς απόδημους Έλληνες που μένουν μόνιμα στο Tarpon Springs.
Στη συνέχεια μίλησε σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στην οποία συμμετείχε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, δύο ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.
«Θα εξετάσουμε μαζί τις ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προοπτικές που έχουν σε όλα τα επίπεδα. Θα τον ενημερώσω όμως και για τις εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο. Εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη, η Αμερική, η Ευρώπη, η Ρωσία, αλλά και όλα τα κράτη της Μεσογείου -από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα έως το Ισραήλ και την Αίγυπτο- καταδίκασαν την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη. Κι όλοι αντιδρούν στις μονομερείς της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες»,
τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων μονίμων κατοίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς και ανέφερε:
«Ελάχιστη ανταπόδοση κάθε ελληνικής κυβέρνησης προς τους ομογενείς μας είναι να κρατά ανοικτούς τους δεσμούς με τη μητρόπολη».
Αναφερόμενος στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και διευκολύνει τους Έλληνες που ζουν μόνιμα εκτός συνόρων να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:
«Η ψήφος των εκτός συνόρων Ελλήνων είναι πλέον πραγματικότητα. Με τον νέο νόμο που γνώρισε μια πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική στήριξη, οι Έλληνες της Διασποράς δεν είναι, πλέον, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα μπορούν να ψηφίζουν εκεί που διαμένουν και να συμμετέχουν ενεργά στις υποθέσεις της πατρίδας. Προσωπικά, ήθελα έναν νόμο που θα κατοχύρωνε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χωρίς κανέναν περιορισμό. Έπρεπε, όμως, η νέα ρύθμιση να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, για να εφαρμοστεί. Γι’ αυτό και κάναμε μερικές υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει σύνθεση απόψεων. Αλλά η αρχή έγινε. Και στο μέλλον, ο νόμος ασφαλώς θα βελτιωθεί».
Οι Έλληνες που ζουν στο Tarpon Springs και την ευρύτερη περιοχή του διεμήνυσαν ότι παρακολουθούν την ένταση που υπάρχει τελευταία με την Τουρκία, ενημερώνονται για τις εξελίξεις και έγνοια τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε λέγοντας πως «κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και την κληρονομιά μας και ανανεώνουν τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα προωθώντας τα δίκαιά της».
«Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε», τους διαβεβαίωσε και αναφέρθηκε στους προγόνους τους οι οποίοι μετανάστευσαν σε αυτή την πόλη από το τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως από τα Δωδεκάνησα, για να εργαστούν ως σπογγαλιείς.
Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι «απέναντι στον κίνδυνο της αστάθειας, υψώνεται, τώρα, μία συμμαχία ειρήνης και ασφάλειας» και πρόσθεσε:
«Στο καλό νέο της ψήφισης του αγωγού East Med Act από το Κογκρέσο, προστέθηκε, προ ημερών, και η επίσημη υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, στην Αθήνα, από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Ελπίζω έτσι, ότι η Τουρκία θα καταλάβει την διεθνή της απομόνωση».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «ο Ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος και ότι η πατρίδα περιμένει πολλά από εσάς» ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί, μεταξύ άλλων του Δημάρχου του Τάρπον Σπρίνγκς κ. Χ. Αλαχούζου, του Προέδρου των ΑΧΕΠΑ κ. George G. Horiates, του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κ. Gus Bilirakis και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.
Και ο κ. Bilirakis αναφέρθηκε στη σημασία του Eastern Mediterranean Act που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπογράφηκε από τον Αμερικάνο Πρόεδρο Ντ. Τραμπ ενώ ο Δήμαρχος κ. Αλαχούζος, πέρα από τα θέματα του Tarpon Springs, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σταθεί δίπλα στους Καλύμνιους και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα στο νησί.
Αύριο (ώρα ΗΠΑ) ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου και θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού παρουσία χιλιάδων μελών της ελληνικής κοινότητας που μετρά πια πάνω από έναν αιώνα ζωής στην περιοχή.