Ψήφισμα που ζητά την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το έδαφός του Ιράκ υιοθέτησε πριν από λίγο το εθνικό Κοινοβούλιο, μετά από εισήγηση της παραπαίουσας κυβέρνησης, καθώς η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν έχει διαχυθεί στα εδάφη και την κοινωνία, απειλώντας με πλήρη αποσταθεροποίηση τη χώρα.
Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον απόηχο της κλιμακούμενης έντασης που πυροδότησε η εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τον αμερικανικό στρατό στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.
Το ψήφισμα αποτελεί σημαντικό πλήγμα στα σχέδια των ΗΠΑ για αύξηση των στρατευμάτων στην περιοχή κατά 3000 στρατιώτες, απόφαση που έλαβε το Πεντάγωνο μετά τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό και ιρακινούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ υπολογίζεται ότι αριθμούν περίπου 5.000 άτομα ως στρατιωτικό προσωπικό σε ιρακινό έδαφος, κυρίως σε ρόλο συμβούλων.
Η κίνηση της κυβέρνησης του Ιράκ είναι ενδεικτική των κοινωνικών και πολιτικών πιέσεων που δέχεται στο εσωτερικό, ενώ η σαφής αναφορά στην ακύρωση του αιτήματος στρατιωτικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για ψήφισμα εντυπώσεων, αλλά για απόφαση ουσίας.
Πέραν των ΗΠΑ, στρατεύματα στο έδαφος του Ιράκ διαθέτει το Ιράν, μέσω της Χεζμπολάχ, η οποία όμως απολαμβάνει καθεστώς πολιτοφυλακής και δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση για τους Ιρακινούς.
Είναι πλέον σαφές ότι η αντιδημοφιλία των ΗΠΑ στην περιοχή έχει φτάσει σε νέα υψηλά και ότι η παραμονή τους ενέχει προφανώς αυξημένο ρίσκο. Με δεδομένο ότι στόχος της Ουάσιγκτον ήταν η απομάκρυνση της Τεχεράνης από τη Βαγδάτη και η αλλαγή των ισορροπιών στη χώρα, είναι προφανές ότι τα πλήγματα έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης της Βαγδάτης με το ψήφισμα αυτό είναι να δείξει ότι αφουγκράζεται την κοινωνία, να αποδείξει ότι διατηρεί την αυτονομία της και ότι δεν ελέγχεται από την Ουάσιγκτον.
Προσφυγή στο Σ.Α του ΟΗΕ
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.
Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον Σουλεϊμανί και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.
Αν και στο ΣΑ του ΟΗΕ οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν ψήφισμα που θα υιοθετεί την απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου, εν τούτοις, θα δημιουργήσει πίεση στην Ουάσιγκτον και θα δώσει σε άλλους παίχτες τη δυνατότητα να θέσουν στη γωνία τον Ντόναλντ Τραμπ.