Κίνηση με την οποία ενισχύει de fato της γεωστρατηγική και γεωοικονομική αξία της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια έκανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, διαφοροποιώντας το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, με κεντρικό διανομέα πλέον τον TurkStream.
Η απόφαση της Ρωσίας να τροφοδοτεί Ελλάδα, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία μέσω του δικτύου της Τουρκίας, αναβαθμίζει τον και το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας, ενώ δίνει παράλληλα και ισχυρό μοχλό πίεσης στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς του προσφέρει έναν ακόμα ισχυρό μοχλό πίεσης προς τις χώρες με τις οποίες έχει προστριβές για σειρά ζητημάτων.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η νέα ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας, προσφέρει στην Άγκυρα νέο δίαυλο επιρροής, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και μεταβατική περίοδο, ενόψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου. Με δεδομένο ότι τα ερείσματα της Τουρκίας στα Σκόπια έχουν περιοριστεί, ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και σύναψη συμφωνιών εναέριας αστυνόμευσης και στρατιωτικής συνδρομής με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του NATO, η κίνηση της Ρωσίας τείνει να ανασχέσει ή ακόμα και να αντιστρέψει τη δυναμική αυτή.
Γεωπολιτικά, σε αυτή τη φάση, αυτή η πολιτική της Ρωσίας, υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Ελλάδας, καθώς δεδομένων των εντάσεων που επικρατούν στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία ενεργειακή εξάρτηση βαρύνει την ήδη προβληματική -για την Ελλάδα- ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία.
Ενεργειακή διπλωματία
Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού TurkStream προς την Τουρκία, ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz, καθώς η Μόσχα επιχειρεί να μειώσει τις μεταφορές μέσω της Ουκρανίας.
Η Ρωσία κατασκευάζει τον αγωγό TurkStream και διπλασιάζει τη χωρητικότητα του NordStream σε όλη τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία στο πλαίσιο των σχεδίων της για παράκαμψη της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Gazprom άρχισε να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας μια διαδρομή που προηγουμένως περνούσε από την Ουκρανία και τη Ρουμανία.
Η Gazprom έστειλε περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα στην Ελλάδα μέσω αυτής της διαδρομής πέρυσι.
Σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τα προσχήματα, Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ή Μόσχα έχει ανοίγει και την αμφίδρομη διαδρομή, δηλαδή την προμήθεια LNG από την Ελλάδα, από τη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουκρανία, εάν υπήρχε ζήτηση.
Η Ρωσία κατασκευάζει τον TurkStream σε δύο αγωγούς, με ετήσια χωρητικότητα ο καθένας 15,75 δισ. κυβικών μέτρων.
Ο πρώτος αγωγός στοχεύει να προμηθεύσει την Τουρκία και ο δεύτερος θα εκτείνεται περαιτέρω από τη Βουλγαρία στη Σερβία και την Ουγγαρία. Η Βουλγαρία ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει αποστολές στη Σερβία μέχρι τον Μάιο και θα κατασκευάσει όλο το τμήμα μέχρι το τέλος του έτους.
Ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία στο τέλος του περασμένου έτους υπέγραψαν πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν από 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2021 έως το 2024.