Παρουσία των πρωθυπουργών υπογράφηκε η συμφωνία για τον East Med στο Ζάππειο Μέγαρο, στέλνοντας σαφή γεωπολιτικά μηνύματα και δημιουργώντας ισχυρή δυναμική εμπέδωσης του νέου γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ, όπως αυτό περιγράφεται στο East Med Act.
Η διακυβερνητική συμφωνία κατασκευής του East Med υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη, χαράσσοντας έτσι τον ανατολικό ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ, υπό την αιγίδα, όμως των ΗΠΑ.
Ο αγωγός, προϋπολογισμού περίπου 6 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ θα συμβάλλει επίσης και στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος ΕΕ και Βαλκανίων.
Μετά τη συμφωνία οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν έκαναν δηλώσεις αναδεικνύοντας την οικονομική, γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία του αγωγού.
Λίγη ώρα νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, οι οποίες ακολούθησαν τις τρεις ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών, της τριμερής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας αλλά και της υπογραφής του προσυμφώνου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.
Η υπογραφή συμπίπτει με την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη, που συνιστά την στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην τελετή παρίστανται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.
Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά χαρακτηριστικά του αγωγού, καθώς και στο αποτύπωμα που αυτός αφήνει στην περιοχή. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμαναν τον καταλυτικό ρόλο του νόμου East Med Act των ΗΠΑ, για την εμπέδωση του νέου δόγματος οικονομικής ένωσης της περιοχής.
«Ο EastMed δεν είναι απειλή για κανέναν»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Ο ΕastMed θα εμπλουτίσει το Energy Union. Εχει διάσταση διπλωματική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική. Αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Δίνεται στρατηγικό βάθος στην συνεργασία μας με το Ισραήλ. Ένα τόξο ευημερίας που φτάνει μέχρι την Ιταλία και την Ε.Ε. και αποτελεί μια εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, προσφέρει περισσότερη ευελιξία και ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας της Ευρώπης. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης. Και για την Ελλάδα η πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία. Ενα νέο τοπίο που σέβεται το διεθνές δίκαιο για αυτό και υποστηρίζεται σθεναρά και από τις ΗΠΑ. Yπογραμμίζω ότι η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ με δεδομένη τη Στήριξη της Ιταλίας και της ΕΕ ανοίγει νέους ορίζοντες.Χαιρετίζω τη στήριξη του έργου από τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης και έτσι θα ολοκληρωθεί ένα έργο πολύ σημαντικό που θα ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Τα οφέλη για τη χώρα μας είναι πολλά και προσβλέπουμε ότι ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει τους ενεργειακούς πόρους στην αγορά της ΕΕ. Η πολιτική μας πρέπει να έχει συνέχεια και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες. Ευχαριστώ τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου. Σφραγίσαμε την απόφαση μας για μια στρατηγική συμπλευση των χωρων μας σε μια περιοχη που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη για αναπτυξη και ασφαλεια. Ο αγωγος δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Εϊναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Μια χαρμόσυνη είδηση στην αρχή μιας χρονιας πουεύχομαι να φέρει σε όλους υγεία και προκοπή».
Αναστασιάδης: Η συμφωνία για τον EastMed δεν στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε ιστορική την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, τονίζοντας ότι δεν στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας.
Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η συνεργασία που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ δεν περιορίζεται σε θεωρητικές ή κενές περιεχομένου συζητήσεις.
«Η συνεργασία μας αποτυπώνει τα πλεονεκτήματα που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να απομονώνονται»,
υπογράμμισε.
Ο Κύπριος ηγέτης έκανε λόγο για τεράστιο ενεργειακό όφελος και περιέγραψε ως στόχο της τριμερούς συνεργασίας την οριστική επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Νετανιάχου: Ιστορική ημέρα για το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για το Ισραήλ καθώς μετατρέπεται σε ισχυρή ενεργειακή χώρα διότι διαθέτει μεγάλες ενεργειακές ποσότητες που οδηγούν σε μεγάλες οικονομικές απολαβές για τον ισραηλινό λαό.
«Μιλάμε για εξαιρετική ανάπτυξη, όπως είναι και εκείνη που κάναμε με τους Άραβες, που ενισχύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή»,
τόνισε ο Νετανιάχου.
Ο Ισραηλινός ηγέτης τόνισε κι αυτός ότι με την εν λόγω συνεργασία «Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός, δουλεύουμε για το καλό όλων, ζητάμε και προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί να συνδράμει και να παράσχει βοήθεια».