Πίσω από κάθε ηγέτη υπάρχει μια ομάδα συμβούλων, που άλλοτε με επίσημους ρόλους και άλλοτε με ανεπίσημους αναλαμβάνουν τη διαμόρφωση της πολιτικής έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους στόχους και τις βλέψεις. Influencers, λομπίστες, “πασπαρτού” και άνθρωποι για τις “δύσκολες” δουλειές, παροικούν στην εκάστοτε Ιερουσαλήμ. Ποιός είναι όμως ο άνθρωπος που συνδιαμορφώνει και προωθεί το δόγμα Ερντογάν, αυτός που πέτυχε να μείνει ανοιχτή η πόρτα του Λευκού Οίκου για τον πρόεδρο της Τουρκίας, όταν το αμερικανικό σύστημα τον έθεσε στο περιθώριο;
Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολύ διαφορετικό προφίλ από αυτό του Τούρκου προέδρου, με αποτέλεσμα να γίνεται συμπληρωματικός ως προς τον Ερντογάν και άρα δύσκολα αναλώσιμος συνεργάτης. Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος από τον Ιμπραχίμ Καλίν.
Στην Ελλάδα είναι κυρίως γνωστός ως εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο ρόλος αυτός όμως ένας από τους πολλούς που αναλαμβάνει, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι όταν μιλάει αυτός, μεταφέρει τη σκέψη και βούληση του ίδιου του Ταγίπ Ερρντογάν. Ο Ταλίν, εκτός εκπρόσωπος είναι και ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, θέση που του εξασφαλίζει άμεση και διαρκή επαφή με τον Ερντογάν, ενώ αποδεικνύει ότι είναι συνδιαμορφωτής της ακολουθούμενης πολιτικής.
Ο Ιμπραχίμ Ταλίν όμως είναι άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, γνώσεις και ιδιότητες, δομημένος μέσα στο διεθνές πολιτικό, θρησκευτικό και διπλωματικό παιχνίδι. Πρόκειται για τον “gatekeeper” του Ερντογαν, τον άνθρωπο που δοκιμάζει πρώτος τα εσωτερικά και διεθνή ύδατα και που προλειαίνει το έδαφος για τον “ιδιόρρυθμο” Ερντογάν. Ο Καλίν είναι ο μόνος που μιλά για λογαριασμό και αντί του Ταγίπ Ερντογάν, συνθήκη που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και φόρτιση στις δηλώσεις του.
Ο ηγέτης της Τουρκίας αντιμετωπίζεται ευρέως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως ένας παρορμητικός και αυταρχικός εταίρος που υπονομεύει το ΝΑΤΟ, εν μέρει με την εισβολή στη Συρία και την αγορά ρωσικών πυραύλων και εξαιτίας της ευρύτερα αναθεωρητικής στάσης που έχει υιοθετήσει. Είναι δουλειά του Καλίν να παράσχει μια εναλλακτική, ένα πιο ελκυστικό αφήγημα για τον Ερντογάν και τις επιδιώξεις του. Όπως φαίνεται το κάνει επιδέξια και με αποτελεσματικότητα.
Σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg, ο Ταλίν επιχείρησε να ανατρέψει τις εδραιωμένες πεποιθήσεις γύρω από την Τουρκία, το Κουρδικό και τον Ερντογάν, μετά ακολούθησε η αλλαγή στάση της Βρετανίας επί του χαρακτήρα των κούρδικων πολιτοφυλακών,
Η διαδρομή του Ιμπραχίμ Καλίν
Γεννημένος το 1971 είναι αρκετά μικρότερος από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ώριμος πολιτικά, ώστε να μην χρειάζεται να αποδεικνύει ασκόπως τον εαυτό του στο διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον.
Ο Καλίν είναι από το 2014 εκπρόσωπος του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και από το 2018 επικεφαλής σύμβουλός του. Με δεδομένο το εντυπωσιακό υπόβαθρο του ως ακαδημαϊκού και αναλυτή, ο Καλίν θα μπορούσε ίσως να ονομαστεί και ο εγκέφαλος του Ερντογάν.
Επίσης, είναι επίσης ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Μουσουλμανικής-Χριστιανικής Κατανόησης του Prince Alwaleed Bin Talal στο Πανεπιστήμιο του Georgetown.
Ο Καλίν έλαβε το Β.Α. από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και Ph.D. από το πανεπιστήμιο George Washington.
Από το 2002 έως το 2005 ήταν καθηγητής στο Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών στο Κολλέγιο Holly Cross στο Worcester της Μασαχουσέτης. Είναι ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Ιδρύματος SETA για την Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα που εδρεύει στην Άγκυρα, από το 2005 έως το 2009.
Στις 11 Δεκεμβρίου, 2014, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Ιμπραήμ Καλίν θα είναι ο πρώτος επίσημος υφυπουργός Τύπου του Προέδρου της Τουρκίας. Τον Νοέμβριο του 2018 διορίστηκε αρχισύμβουλος του προέδρου Ερντογάν.