Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, καθώς η τουρκική κυβέρνηση και η GNA φαίνεται ότι πιάστηκαν εξ απίνης από την πρόοδο της επίθεσης του Χαφτάρ στην Τρίπολη και τις διεθνείς εξελίξεις, με αποτέλεσμα να επισπεύδουν τώρα την αποστολή τουρκικών δυνάμεων.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Έθνους από την Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα κληθεί να ψηφίσει για την αποστολή δυνάμεων στη Λιβύη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις 2 Ιανουαρίου.
Την ίδια μέρα στην Αθήνα θα υπογράφεται η συμφωνία για τον East Med, από την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετοχή της Ρώμης είχε τεθεί εν αμφιβόλω από την προηγούμενη κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο Ματέο Σαλβίνι, αλλά οριστικοποιήθηκε τώρα. Πάντως, η ιταλική ENI που έχει συμβόλαιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο έχει υπαναχωρήσει από τις συμβατικές της δεσμεύσεις δύο φορές, εξαιτίας της αντίθεσης της Τουρκίας και της προβολής ισχύος της Άγκυρας με την παρενόχληση του γεωτρύπανου από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να επιταχύνει τις εξελίξεις στη Λιβύη είναι εν μέρει αποτέλεσμα της κίνησης της Ελλάδας να επισπεύσει την υπογραφή του East Med και εν μέρει της εκδήλωσης ολοκληρωτικής επίθεσης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ κατά της Τρίπολης.
Τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στον τρόπο μετάβασης των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη καθώς και ενδεχόμενης αντίδρασης άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Η Αθήνα, μέχρι στιγμής, δεν έχει γνωστοποιήσει αν σκοπεύει να δημιουργήσει ή να συμμετάσχει σε δύναμη επιβολής του εμπάργκο στη Λιβύη, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει τέτοια κινητοποίηση σε επίπεδο NATO, ΟΗΕ ή ακόμα και ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ναυτική δύναμη στην περιοχή, η οποία κινείται στο πλαίσιο της επιχείρησης ασφάλειας ναυσιπλοΐας “Sofia”.