Ασφυκτικές είναι πιέσεις που ασκεί η Άγκυρα στην Αθήνα, κλιμακώνοντας την ένταση σε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα, δημιουργώντας έτσι αίσθηση ασφυξίας στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς δομές, διαδικασίες και κοινωνικές ισορροπίες δοκιμάζονται.
Χθες, ενώ ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2020 έβαινε προς ψήφιση, κυρώνοντας την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και τις κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία για τους S-400, η Άγκυρα επέλεξε την πάγια τακτική εξαγωγής της έντασης προς την Ελλάδα, με μπαράζ παραβιάσεων και προκλήσεων, τόσο στον Ουρανό όσο και στη θάλασσα του Αιγαίου.
Συνολικά καταγράφηκαν 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ σημειώθηκαν 16 αερομαχίες. Οι τουρκικές προκλήσεις, όμως, ήταν “πλουραλιστικές” γιατί εκτός από τις παραβιάσεις και τις αερομαχίες, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, πάνω από νησιά και βραχονησίδες, κίνηση αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό πρόκλησης, καθώς ερμηνεύεται ως αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας, υπερβαίνοντας -στη διπλωματική γλώσσα- το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα.
Ειδικότερα, δύο F-16 πραγματοποίησαν το πρωί υπέρπτηση στις νησίδες Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ τα συνολικά 38 τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν σε τουλάχιστον δύο περιοχές εντός του FIR Αθηνών στα νότια του Καστελλόριζου έως και την Κάρπαθο, καθώς επίσης και σε περιοχή του FIR Λευκωσίας, που είχαν δεσμευθεί με διαδοχικές ΝΟΤΑΜ.
Παράλληλα, πάντως, υπήρχε και έντονη τουρκική ναυτική παρουσία στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, όπου και αναπτύχθηκαν πέντε φρεγάτες και κορβέτες.
Αυξημένες τόσο σε ημερήσια όσο και ετήσια βάση διατηρούνται οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, η πληθυσμιακή διάρθρωση των οποίων έχει αλλάξει αισθητά.
Αν και από την Αθήνα η εκρηκτική κλιμάκωση σε ουρανό και θάλασσα εκλαμβάνεται, εν μέρει, ως απάντηση -με επίδειξη ισχύος- σε προγενέστερες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου για ποιοτική και αριθμητική υπεροχή, τη Δευτέρα, στο Αιγαίο, εν τούτοις κάτι τέτοιο θα δικαιολογούσε μόνο επιλεκτικές συσπειρώσεις και όχι σκηνικό σύρραξης και stress test.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον σαφές, ότι η Τουρκία θα επιμείνει αμετάκλητα στην πολιτική και στρατηγική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης επιδιώκοντας ενδεχομένως ακόμα και θερμό επεισόδιο που θα της επιτρέψει να εγείρει αξιώσεις και διεκδικήσεις και θα αναγκάσει συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας να τη σπρώξουν στο τραπέζι διμερών διαπραγματεύσεων.
Η διάρθρωση των δυνάμεων, το εύρος των προκλήσεων και ο χρονισμός που επελέγη από την Άγκυρα, προκαλούν ανησυχία στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ, καθώς η αποστασιοποιημένη παρατήρηση του θεάτρου επιχειρήσεων προσομοιάζει με πρόβα τζενεράλε για “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο.