Είναι γεγονός ότι η θέση και στάση του Βερολίνου απέναντι στην Τουρκία είναι αντιφατική, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να ισορροπήσει σε λεπτό στρώμα πάγου και να μην πέσει στις παγίδες ακροδεξιών και αντισυστημικών, που θέλουν “ατυχήματα” που θα οδηγήσουν σε ριζοσπαστικοποίηση της κρίσιμης μάζας και εξάρσεις.
Έτσι, η Μέρκελ τη μια εβδομάδα πουλάει στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία και την άλλη στηρίζει ρητά Ελλάδα και Κύπρο, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει αποφύγει να τοποθετηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, για να τοποθετηθεί στη συνέχεια ο αναπληρωτής του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα αντιφάσεων και προφανούς έλλειψης συγκρουσιακής διάθεσης, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».
Ούτε αυτή η διατύπωση όμως είναι από μόνη της αρκετή για να ξεκαθαρίσει την τελική στάση του Βερολίνου, καθώς το διεθνές δίκαιο επικαλείται και η… Τουρκία, ενώ η ΕΕ δεν έχει καταλήξει αν τελικά το Μνημόνιο με τη Λιβύη το παραβαίνει.
«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο – βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη»,
δήλωσε η κυρία Αντεμπαρ. Η διατύπωση αυτή όμως κάνει τη διαφορά, όπως η ίδια η εκπρόσωπος με νόημα επισημαίνει στην κατακλείδα της δήλωσης της, Τί είπε: Η Αντεμπάρ αναφέρθηκε στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει καθώς αυτό αναγνωρίζει τις υφαλοκρηπίδες των νησιών και τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν απ΄αυτές. Η ίδια, επίσης έκλεισε επισημαίνοντας “αυτή είναι η σωστή λέξη”.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ό,τι αφορά την ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι αυτή καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι’ αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό Συμβούλιο.
Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ωστόσο ότι δεν αποκλείει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε.. «Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία, με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την Ε.Ε., θα αποτελέσει θέμα». Εάν τεθεί, «αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σημείωσε, παραπέμποντας στην δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.