Μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η αμερικανική γερουσία, που έχει αναλάβει μεγάλο μέρος των διεθνών σχέσεων, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η αρμόδια επιτροπή ψήφισε με ψήφους 18 υπέρ 4 κατά, το νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με το Hellasjournal και τον Μιχάλη Ιγνατίου η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν πολλοίς στις πιέσεις και τη σθεναρή στάση της Ελληνικής Ομογένειας, του HALC, των Αρμενίων και των εβραϊκών οργανώσεων.
Το μήνυμα καθίσταται ακόμα πιο δυνατό καθώς η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα, καθώς όπως καταγγέλλει ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, έχει προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα.
Όπως μεταδίδει το hellasjournal.com είναι μία μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε παρά τις προσπάθειες κάποιων Γερουσιαστών να την αναβάλουν. Τις κυρώσεις υποστήριξαν γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα.
«Φοβαμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν την Αμερική όμηρο Τουρκίας»,
δήλωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
«Οι ενέργειες της Τουρκίας κατά το παρελθόν έτος ήταν πραγματικά καταθλιπτικές. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της σε σχέση με την Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά του συστήματος S-400 είναι αδύνατη»
πρόσθεσε.
«Ήρθε η ώρα η Γερουσία ενωμένη να αναγκάσει Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων μετά την ψήφιση νομοσχεδίου κυρώσεων. «Η Τουρκία στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων, δεν πρόκειται για μια απλή διαφωνία»,
ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζιμ Ρις.
Σημειολογικά, η ψήφιση του νομοσχεδίου των κυρώσεων συμπίπτει με τη διαρροή του προσχεδίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαίκού Συμβουλίου, στο οποίο υιοθετείται ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, αλλά δεν γίνεται αναφορά στην ενεργοποίηση των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί, για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Άγκυρα, από την άλλη πλευρά έχει ήδη προειδοποιήσει τις ΗΠΑ με αντίποινα εφόσον η Ολομέλεια ψηφίσει τις κυρώσεις και τεθούν σε εφαρμογή, καθώς η πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία δεν θα δίνει το δικαίωμα βέτο στον Ντόναλντ Τραμπ.