Σαφής και καταγγελτική για τις ενέργειες της Τουρκίας είναι η θέση της ΕΕ, όπως αυτή διατυπώνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων που αποτελεί τη βάση συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να καθορίσει τελικά, την επίσημη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η θέση αυτή, όπως διατυπώνεται μέχρι στιγμής, εξυπηρετεί και σχεδόν ευθυγραμμίζεται με τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, διατυπώνοντας και αξιολογική κρίση για το νόμιμο ή μη χαρακτήρα του Μνημονίου.
Σύμφωνα με το αντίγραφο που δημοσιεύει το Reuters στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται επακριβώς ότι:
«Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)».
ενώ καταλήγει επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ΕΕ:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας».
Την σκληρή απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία είχε προαναγγείλει με δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρά την αρχικά υποτονική αντίδραση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Εν συνεχεία η διάθεση ηχηρού μηνύματος επιβεβαιώθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Σήμερα, το τοπίο ξεκαθάρισε κατά τι περαιτέρω, καθώς η Γερμανία δια του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ έκανε λόγο για συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο δεν έχει υπογράψει η Τουρκία και αρνείται να αποδεχθεί την ισχύ του, καθώς προβλέπει υφαλοκρηπίδα για τα νησιά και τα νησιωτικά κράτη.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν γίνεται λόγος για ενεργοποίηση των κυρώσεων που έχουν υιοθετηθεί για τις παραβάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και προσθήκη πρόβλεψης για νέες κατά της Ελλάδας. Συνήθως, βέβαια, τέτοια θέματα περιλαμβάνονται μόνο μετά από διαβουλεύσεις σε επίπεδο ηγετών και δεν δημοσιοποιούνται από το προσχέδιο, εκτός αν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.