Προβολή ισχύος και βούλησης να ηγεμονεύσει στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου κάνει η Τουρκία εκδίδοντας μπαράζ navtex και αντι-navtex σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το ισχύον status quo στην Ανατολική Μεσόγειο, δρώντα μάλιστα με συνείδηση δικαίου, που απορρέει από το Μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης.
Η Άγκυρα επιχειρεί μέσω προπαγάνδας, διπλωματικού lobbying και πολιτικο-στρατιωτικού bullying να καταλάβει θέση ρυθμιστή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, αναγκάζοντας Ελλάδα και Αίγυπτο σε αναδίπλωση.
Με τον τρόπο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες όχι μόνο στην περιοχή αλλά και απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, κατακτώντας -κυριολεκτικά- το πλέον κομβικό ενεργειακά και γεωοικονομικά σημείο στην ανατολική Μεσόγειο.
Ελέγχοντας τη συγκεκριμένη περιοχή, απ΄όπου διέρχεται ο νότιος ενεργειακός διάδρομος της ΕΕ και αποτελεί πέρασμα για εμπορεύματα από την Κίνα προς την ΕΕ, η Άγκυρα θέλει να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για να επιβάλλει τους όρους της στις διμερείς σχέσεις, Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τους σχεδιασμούς της, απομειώνοντας τη γεωστρατηγική αξία Ελλάδας και Κύπρου. Έτσι η Άγκυρα θα είναι πλέον σε θέση να διαπραγματευτεί τα ανοιχτά ζητήματα διμερών και να επιβάλλει τους όρους της, καθώς η ΕΕ δεν θα έχει πλέον συμφέροντα στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μίλησε χθες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Η Τουρκία, ήδη, δεν περιορίζεται στην έκδοση NAVTEX αλλά συμπεριφέρεται ως δικαιωματικός ιδιοκτήτης της περιοχής εκδίδοντας αντι-NAVTEX, έτσι ώστε να εξαναγκάσει Ελλάδα και Αίγυπτο να προσφύγουν κατά του Μνημονίου, που θα σημάνει πρακτικά την αναγνώρισή του, είτε τους μεγάλους παίχτες να παρέμβουν και να οδηγήσουν την κατάσταησ σε διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς.
Η στρατηγική αυτή συμβάλλει ενεργά στον εκφοβισμό των εν δυνάμει επενδυτών και ιδιαίτερα των ενεργειακών εταιριών, αποδυναμώνοντας έτσι το αναπτυξιακό προφίλ της ελληνικής οικονομίας.