Τον χαρακτηρισμός persona non grata απένειμε σήμερα το πρωί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα που συνεπάγεται την απέλαση του, δίνοντάς του παράλληλα προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Πρόκειται για κίνηση υψηλού πολιτικού και διπλωματικού συμβολισμού, καταγράφοντας έτσι την αντίδρασή της στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί, ανοιχτά πλέον, κινήσεις υπονόμευσης της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, θέλοντας έτσι να ανακόψει τη διαδικασία κύρωσης του Μνημονίου και οποιεσδήποτε προσπάθειες εφαρμογής του.
Με δεδομένο ότι το Μνημόνιο καθίσταται διμερώς δεσμευτικό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης και από τις δύο πλευρές η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αποτροπή κύρωσής του από τη Λιβύη, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Για το λόγο αυτό την ερχόμενη εβδομάδα έχει προσκληθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, που όμως πρόσκειται στον στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος έχει ανοιχτά αντιδράσει -με επιστολή στον ΟΗΕ- το έτερο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τουρκίας με αυτή της Λιβύης και αφορά τον εξοπλισμό της τελευταίας.
Διαβάστε επίσης: Ποιοί άδειασαν την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία
Το δεύτερο Μνημόνιο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, και με τις αντιδράσεις της Ρωσίας παραβαίνει το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στη χώρα και ως εκ τούτου εκλαμβάνεται ως αποσταθεροποιητικό.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ελλάδα έχει λάβει μετριοπαθή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν κάνουν όμως το επιπλέον βήμα που θα ήταν ο χαρακτηρισμός του Μνημονίου που αναγνωρίζει κοινά σύνορα και ΑΟΖ ως έκνομου. Πιο ισχυρή ήταν όμως η αντίδραση του Ισραήλ, καθώς η δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δηλώνει πλήρη αλληλεγγύη και καταγγέλλει απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα.
Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών
“Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.
Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα”.