Θολό παραμένει το σκηνικό για τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη από τουρκικής πλευράς, καθώς αρκετές ώρες αργότερα δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση, ενώ το θέμα δεν προβάλλεται από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Από ελληνικής πλευράς αν και δεν προκύπτουν βήματα προσέγγισης, εν τούτοις από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπεραίνεται προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ξεκινά από τους χαμηλότερους τόνους.
Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες καταγεγραμμένες θέσεις της Τουρκίας είναι αυτές που διατύπωσε ο Ταγίπ Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής του NATO, όταν έθεσε εκτός ατζέντας τα κυριαρχικά θέματα, όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα τα Μνημόνια με τη Λιβύη, για τα οποία ανθίστανται Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος. Επίσης υπάρχει και μια ακόμη δήλωση που αποδίδεται στον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ότι αναφορικά με το Μνημόνιο ότι «πολύ σύντομα» θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Σύμφωνα με το Anadolu ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως «είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο». Όπως είπε «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο». Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».
Ωστόσο, παραμένει άγνωστη η ώρα των δηλώσεων, αν δηλαδή έγιναν πριν ή μετά τη συνάντηση Ερντογαν-Μητσοτάκη, καθώς αξιολογούνται και έχουν διαφορετικό αντίκτυπο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κεκλεισμένων των θυρών συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο πλαίσιο κλειστού γεύματος μαζί με έξι ακόμα ηγέτες του NATO, το οποίο παρέθεσε ο Τραμπ προς τιμή των χωρών που υπερβαίνουν το όριο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές τους δαπάνες.