Συνάντηση στο Λονδίνο θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που οι διμερείς εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνονται και ενώ η Συμμαχία, όπως συνηθίζει, θα αρνηθεί να εμπλακεί ενεργά ή διαμεσολαβητικά στη διένεξη που πυροδοτεί η ανατροπή του status quo στην περιοχή εξαιτίας της προώθησης του νέου αμερικανικού γεωοικονοικού δόγματος για τον έλεγχο του νοτίου ενεργειακού διαδρόμου της ΕΕ.
Οι προσδοκίες για τη συνάντηση δεν είναι μεγάλες, καθώς ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί είναι αναπόδραστη. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ο Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.
Η συνάντηση προγραμματίστηκε για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Λονδίνο, η οποία επισκιάζεται από τις διενέξεις για το μέλλον και τον σκοπό της Συμμαχίας, με τον Εμμάνουελ Μακρόν να έχει θέσει πρώτος ζήτημα, τον Τραμπ να πιέζει για εξοπλιστικά, Ελλάδα και Τουρκία στα κάγκελα για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Γερμανία να επιχειρεί να διατηρήσει ισορροπίες, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν διαθέτει ικανούς μηχανισμούς υποκατάστασης του ρόλου της Συμμαχίας.
Στη συνάντηση, του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 ώρα Λονδίνου.
Πάντως, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τη συνάντηση αναμένονται βήματα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης και οικοδόμησης μετώπου και από τις δύο πλευρές, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει υπόνοιες για απόσυρση του Λίβυου πρέσβη πριν την απέλασή του από την Αθήνα, εφόσον δεν προσκομίσει το σχετικό Μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες, όπως του ζητήθηξε από το υπουργείο Εξωτερικών.
Χθες, πάντως, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την άρση αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, επ αφορμής του Μνημονίου που υπέγραψε με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα μάχεται ενεργά στο μέτωπο κατά του Χαφτάρ στη Δυτική Λιβύη,
Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι για το θέμα του Μνημονίου με τη Λιβύη η Τουρκία δέχεται πιέσεις και από τη Γαλλία, καθώς δήλωσε ότι:
«Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και θα το πω και στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν»,
Ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι θα έθετε το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κυρίως στο γεύμα που θα έχει αύριο με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή η Αγκυρα αμφισβήτησε ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η δημόσια δήλωση αυτή αποτελεί ένδειξη κλιμάκωσης, ωστόσο αποτελεί πάγια τουρκική θέση που εκφράζεται διαχρονικά σε χαμηλότερους τόνους και με διαφορετικές συμπεριφορές στα διεθνή φόρα. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος που η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι διπλωματικές αρχές Ελλάδας και Τουρκίας έχουν επιδωθεί σε έναν πολυμέτωπο αγώνα δρόμου για την προώθηση των θέσεών τους σε media και διεθνή φόρα.