Το γάντι στις τουρκικές προκλήσεις σηκώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας με ανακοίνωση στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο, το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και το Κυπριακό, σε εκδήλωση από την οποία αποχώρησε η ελληνική αποστολή, εξαιτίας αυτών.
Με την απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δείχνει ότι θέλει να κρατήσει το θέμα στο προσκήνιο και να αποδώσει εμπρηστικές προθέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα όμως, το γεγονός ότι η απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχεται από το ΥΠΕΞ και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει πάση θυσία ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο.
“Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.
Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.
Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής”.
αναφέρει το πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ, ενώ συνεχίζει
“Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.
Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών”.
Νωρίτερα, στα Ύψαλα κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει ιδιαίτερα προκλητικές, έως και εμπρηστικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Έλληνα υπουργού Ενέργειας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η πράξη του κ. Οικονόμου, είχε μάλιστα αυξημένη βαρύτητα δεδομένου ότι παρίστατο αντί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε κληθεί.
Στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αλλαγή και της επικοινωνιακής δυναμικής, την οποία διαμόρφωσαν κυρίως τα ελληνικά media αναπαράγοντας τα δημοσιεύματα των τουρκικών media και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τρόπο που έσυραν την ελληνική διπλωματία σε αντιπαράθεση με τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα.
Η αλλαγή της επικοινωνιακής ατζέντας, όμως, ακόμα και αν επιτευχθεί δεν επαρκεί για την ανάσχεση της διείσδυσης της Τουρκίας στα ελληνικά media, την οποία απέδειξε ότι διαθέτει.
Η αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από τα Ύψαλα, το τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης και η σκληρή γλώσσα στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, έχουν κυρίως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο, όπου η κυβέρνηση έχασε πολιτικό κεφάλαιο από τους χειρισμούς και τον τρόπο που ανέδειξαν τα media τις τουρκικές προκλήσεις.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
«Τα πλοία μας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τόσο τα δικά μας όσο και των Τουρκοκυπρίων».
Αν και η δήλωση δεν προσφέρει κάποια νέα είδηση, η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να θέσει ζητήματα σε εκδήλωση γι την ανάπτυξη και ευημερία, ερμηνεύτηκε ως υπέρ το δέον προκλητική. Εν συνεχεία ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο πρόσφατο μνημόνιο με τη Λιβύη, πρόσθεσε:
«Αυτή η συμφωνία θα αποκτήσει άλλη διάσταση όταν περάσει από το κοινοβούλιό μας.Τώρα η Λιβύη απειλείται. Σύντομα όμως νέοι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα τεθούν σε ισχύ».
Ενώ κλιμακώνοντας τις προκλητικές του αναφορές πρόσθεσε:
«Αντί μίας δίκαιης μοιρασιάς, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάποιοι υποκινούν εντάσεις στην περιοχή. Καμία χώρα δεν είναι πάνω από τον διεθνή νόμο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τετελεσμένα».
Αν και σε επιθετικό και οργισμένο ύφος, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται να αφήνει ανοιχτές “άμυνες” που διπλωματικά και πολιτικά αποτιμώνται με συγκεκριμένο τρόπο.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, εντύπωση προκαλεί η χρήση της λέξης “κατεξοχήν” παραβάτης, όταν με τη συγκεκριμένη σύνταξη στα ελληνικά και τα αγγλικά αποδίδεται ως ο βασικός, που συνεπάγεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχουν και άλλοι.
Αυτούσια η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.
Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.
Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.
Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.
Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.
Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.
Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της.