Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος αύξησης του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα και συνεπακολούθως του country risk, καθώς η αντιπαράθεση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος και η προσπάθεια εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου, πυροδότησε εκλογικό πινγκ-πόνγκ με τη Νέα Δημοκρατία να απειλεί για διπλές εκλογές το 2020.
Το σενάριο των διπλών εκλογών, έθεσε επί τάπητος με συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας χθες το βράδυ στο Action 24, ως αντίδραση στην άρνηση συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από απλή σε ενισχυμένη αναλογική.
Ενώ πολιτικά οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς εντάσσονται στην ευρύτερη αντιπαράθεση και αποτελούν κινήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης, για τις αγορές, η σεναριολογία αυτή είναι παγίως risk-factor, ιδιαίτερα μάλιστα όταν προέρχεται από χείλη υψηλόβαθμων αξιωματούχων που διαθέτουν απευθείας πρόσβαση στον πρωθυπουργό και επιρροή στη χάραξη πολιτικής.
Αν μάλιστα οι δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου συνδυαστούν με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταδεικνύουν ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει φθαρεί, παρά τις επιθετικές μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως το πανεπιστημιακό άσυλο και το προσφυγικό, τότε δείχνει να διαμορφώνεται τάση κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, πόλωσης και συσπείρωσης, χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο.
Το συγκεκριμένο κλίμα μπορεί να αποδοθεί βέβαια και σε ανάγκη περαιτέρω κοινωνικής στήριξης για νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων που πιθανώς προετοιμάζει το Μαξίμου και ενδεχομένως έχουν να κάνουν με αποκρατικοποιήσεις και άλλα ευαίσθητα για μεγάλες κοινωνικές ομάδες ζητήματα.
Πολιτικά, η απειλή εκλογών, πάντως, αντίκειται και αντιφάσκει με το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, αυτό της επιστροφής στην κανονικότητα και τη σταθερότητα. Ωστόσο, στο παρελθόν το έχει πράξει ο Αλέξης Τσίπρας, ανανεώνοντας τη δυναμική του και διασφαλίζοντας -σχετική- αυτονόμηση από την κομματική βάση.
Το πρόβλημα των εξαρτήσεων και των εσωκομματικών ισορροπιών φαίνεται ότι προβληματίζει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έτσι, οι απειλές του Τάκη Θεοδωρικάκου φαίνεται να εκπέμπουν και υπόκωφα μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος.
Κίνδυνος για Χρηματιστήριο, επενδύσεις… Μητσοτάκη
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η τακτική αυτή δεν αποσυρθεί άμεσα, τότε οι αγορές δεν θα έχουν άλλη επιλογή αλλά να τιμολογήσουν το ρίσκο αυτό στις τιμές των μετοχών και ιδιαίτερα των ευαίσθητων σε πολιτικές αλλαγές κλάδων, όπως το Real Estate, οι τράπεζες, οι υποδομές και η ενέργεια.
Η συγκυρία για κάτι τέτοιο, πάντως, είναι ιδιαίτερα αρνητική για το Χρηματιστήριο και τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, καθώς η κεφαλαιαγορά βρίσκεται το μεταίχμιο επιχειχρώντας -εκ νέου- τη διάσπαση του τεχνικού και ψυχολογικού φράγματος των 900 μονάδων, με καύσιμα από τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων, τη μείωση του country risk και τη δεύτερη φάση του επενδυτικού rotation. Σε αυτή τη φάση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας funds αλλάζουν μεταξύ τους σκυτάλη, καθώς η Ελλάδα βρισκόμενη σε διαφορά φάσης από την ΕΕ, σημειώνει ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και διαθέτει ευοίωνες προοπτικές σε όλα τα επίπεδα, εν αντιθέσει με την Ευρωζώνη που ταλανίζεται από τα απόνερα του εμπορικού πολέμου και την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει άμεσα το εμπορικό πλεόνασμα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Αρνητικές επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια εξέλιξη και στην οικονομία, καθώς η Ελλάδα τώρα επανέρχεται στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών και ο πρωθυπουργός επικεντρώνει στην αναβάθμιση της ποιότητας των ε δυνάμει επενδυτών, προωθώντας ατζέντα αποτίμηση των ελληνικών asset σε τιμές fair, έναντι distress που αγοράζονταν τα χρόνια της κρίσης. Το πολιτικό ρίσκο όμως, υπονομεύει την προοπτική βελτίωσης των αποτιμήσεων και ως εκ τούτου αύξησης των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, υποσκάποντας την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.