Πηγή ρίσκου παραμένει για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης η εφαρμογή του ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, καθώς εκτός από την παράμετρο του κόστους που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες, αμφιβολίες εκφράζονται για τη βούληση και την αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του.
Το νέο business plan της Εθνικής Τράπεζας που έχει εγκριθεί από το ΤΧΣ και περιλαμβάνεται στα κείμενα που έχουν σταλεί στην EBA, κινείται -όπως είθισται- σε τρεις άξονες, τα κόστη, τα έσοδα και το ρίσκο.
Στον τομέα του ρίσκου γίνονται κινήσεις στην κατεύθυνση της ευθυγράμμισης της μεθοδολογίας ελέγχου με τις πρακτικές της EBA, έτσι ώστε αναγνώριση, καταγραφή και μελλοντική αποτίμηση να υπολογίζονται εξ αρχής και με ενιαία παραμετροποίηση.
Στα κέρδη, η κατάσταση δεν αποπνέει αντίστοιχη αισιοδοξία, καθώς, η Εθνική Τράπεζα υστερεί στις πωλήσεις τραπεζασφαλιστικών προϊόντων και στη δημιουργία νέου χαρτοφυλακίου δανείων από τομείς με υγιείς προοπτικές. Αντιθέτως, η διοίκηση εναποθέτει τις ελπίδες για την επίτευξη των στόχων στην αύξηση των χρεώσεων, όχι μόνο στις κάρτες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και στο “χαράτσι” επί των επιχειρηματικών λογαριασμών.
Στις δαπάνες, η εικόνα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτική, καθώς η παράμετρος του συλλόγου εργαζομένων, τις επιρροής του στο προσωπικό και των σχέσεων που διατηρεί με τα ηγετικά κλιμάκια της τράπεζας επιτρέπουν σε παράγοντες εκτός πλαισίου να ασκούν πίεση και κατά περίπτωση και περίσταση να ποδηγετούν την task force της αναδιάρθρωσης.
Συνολικά, αν και η διοίκηση έχει εκφράσει με σαφήνεια της βούληση να προωθήσει και να εφαρμόσει τις αλλαγές που έχει αποφασίσει, εν τούτοις δεν φαίνεται σε θέση να ελέγξει όλους τους παράγοντες που επιδρούν, ενώ η ισορροπιστική λογική υπονομεύει σε πολλές περιστάσεις την αποτελεσματικότητα του management.
Οι συμφωνίες για απολύσεις προσωπικού και η επαναφορά άλλων με διαφορετικό καθεστώς και εκτός ιεραρχικής πυραμίδας, υποσκάπτουν την προοπτική επίτευξης των στόχων και παράλληλα προδίδουν αδυναμία, εγείροντας ερωτηματικά για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης της τράπεζας.
Διοικητικές θέσεις που περιλαμβάνονται στο νέο οργανόγραμμα παραμένουν σε “καραντίνα”, ενώ διευθύνσεις που δεν προβλέπονται στη νέα δομή, συνεχίζουν να ασκούν εξουσία. Πρόσωπα που προσελήφθησαν με στόχους και εξουσία για αλλαγές, τίθενται σε αδράνεια και συνταξιούχοι επανέρχονται με εξωτερικές συμβάσεις από το παράθυρο ασκώντας επιρροή και απειλώντας να εκτροχιάσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Παρά τις εισηγήσεις, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει ακόμα ανεξαρτητοποιήσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικής τραπεζικής, στέλνοντας μήνυμα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Τα δημοσιεύματα, η απάντηση και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργείται, δεν αποκλείεται να αποτελούν ενδείξεις ενός συνονθυλεύματος παραμέτρων:
- Η συνήθης “υποδόρια” σύγκρουση στελεχών,
- εσωτερικές αντιδράσεις και
- ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ εταιριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Η ουσία όμως παραμένει στην αποτελεσματικότητα, την επίδρασή του στη λειτουργία του μηχανισμού και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματά.
Το κόστος της αναδιάρθρωσης και η απάντηση
Αντί αυτών, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απαντά σήμερα σε δημοσιεύματα για το κόστος αναδιάρθρωσης τα οποία διαψεύδει, χωρίς όμως να τοποθετεί τον πήχη σε κάποιο εύρος.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα χαρακτηρίζει ανυπόστατα τα σενάρια για το κόστος του προγράμματος αναδιάρθρωσης η Εθνική Τράπεζα, διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι ήδη αισθητά και ιδιαίτερα θετικά όσον αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ότι στις 16 Μαΐου του 2019 η Εθνική παρουσίασε στο επενδυτικό κοινό ένα πρόγραμμα στρατηγικού μετασχηματισμού με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία 2019-2022.
Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη δημιουργία μιας υγιούς και κερδοφόρας Τράπεζας, εκσυγχρονισμένης και απλής, που παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες στους πελάτες της αλλά και ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους της, ώστε να αποτελέσει και πάλι μηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι ήδη αισθητά και ιδιαίτερα θετικά όσον αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους πελάτες μας, τους ανθρώπους μας και την αγορά.
Επίσης αντανακλάται στην κερδοφορία της τράπεζας, η οποία υπερβαίνει τα €200 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με ζημίες το 2018.
Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν το στόχο της διοίκησης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 10% το 2022.
Στην υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού της Τράπεζας συμμετέχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι της Εθνικής.
Για το σχεδιασμό της συνολικής αρχιτεκτονικής καθώς και την υποστήριξη της υλοποίησης του προγράμματος, η Εθνική Τράπεζα έχει επιλέξει και συνεργάζεται με εξειδικευμένες εταιρίες συμβούλων.
Αναφορικά με το κόστος σχεδιασμού και υλοποίησης, η ΕΤΕ ανακοινώνει ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το κόστος του προγράμματος απέχει σημαντικά από τα ποσά που αβάσιμα αναφέρθηκαν, είναι απολύτως ανταγωνιστικό με το κόστος παρόμοιων προγραμμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ παρακολουθείται από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας.
Η διοίκηση της τράπεζας, υπό την ηγεσία του Διευθύνοντος Συμβούλου και με τη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και των αποτελεσμάτων του απαιτητικού αυτού προγράμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ανθρώπων, των πελατών και των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, καταλήγει η τράπεζα.