Το ιδιαίτερα αισιόδοξο σχέδιο πλήρους και ριζικού μετασχηματισμού της Alpha Bank ξεδίπλωσε σε teleconference με επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης. σκιαγραφώντας το οικονομικό, διοικητικό και οργανωτικό προφίλ του οργανισμού όπως αυτό θα διαμορφωθεί το 2022.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο CEO της Alpha Bank ανακοίνωσε πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων κατά 73% με μια κίνηση και την άμεση αλλαγή της διοικητικής διάρθρωσης της τράπεζας με την κατάργηση των θέσεων αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων. Οι δύο αυτές κινήσεις αποτελούν το βασικό στίγμα που θέλει να δώσει ο Βασίλης Ψάλτης, για το νέο τρόπο διοίκησης της τράπεζας. Επίσης ανακοινώθηκαν και οι επίσης ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι για την περιστολή του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των εσόδων και τους δείκτες αποδοτικότητας του management.
Για τον CEO, οι κινήσεις διαμορφώνουν στιβαρό και λελογισμένα μακιαβελικό προφίλ.
Για την τράπεζα παραμένουν αβεβαιότητες και ρίσκα σχετικά με τη δυνατότητα πλήρους, έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής του σχεδίου, λόγω της αδυναμίας πλήρους διάσπασης των διαμορφωμένων και εδραιωμένων ισορροπιών σε υψηλό επίπεδο.
Η δημιουργία θέσης Chief Transformation Officer και Γραφείου Υποστήριξής του, αποτελούν εχέγγυο για την υλοποίηση του σχεδίου στα κατώτερα κλιμάκια, ωστόσο πολλά θα κριθούν από το εύρος των αρμοδιοτήτων που τελικά θα έχει.
Στόχος της διοίκησης της Alpha Bank είναι οι άμεσες δράσεις να πείσουν για τη βούληση, τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του πλήρους σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας και εξυγίανσης του ισολογισμού. Με τον τρόπο αυτό οι σύμβουλοι της τράπεζας επιδιώκουν να προλειάνουν το έδαφος για την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους έως 800 εκατ.
Οι ανακοινώσεις του Βασίλη Ψάλτη φέρουν και ισχυρά σημειολογικά μηνύματα, καθώς ο τρόπος ανακοίνωσης και υλοποίησης του νέου business plan και των capital action plans σχεδόν ταυτίζονται με το μοντέλο που χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βασικοί στόχοι για το 2022
- Δείκτης NPE <10% και δείκτης NPL <5% για την Τράπεζα στην Ελλάδα.
- Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου (Cost of Risk) <70 μονάδες βάσης το 2022.
- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με δείκτη CAD ~17% και δείκτη CET1 ~15%, σημαντικά υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις.
- Δείκτης Εξόδων προς Έσοδα (Cost/ Income) κάτω από 48% και Δείκτης Κόστους προς Ενεργητικό (Cost/ Assets) κάτω από 145 μονάδες βάσης.
- Νέες εκταμιεύσεις Ευρώ 14 δισ. περίπου στην Ελλάδα για την περίοδο 2019-2022.
- Στόχος απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) ~9,0%.
Τιτλοποιήσεις 12 δισ. και “Ηρακλής”
Η Alpha Bank θα τιτλοποιήσει συνολικά κόκκινα δάνεια 12 δισ. ευρώ, στη μεγαλύτερη ίσως πράξη στην Ευρώπη, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι κινείται γρήγορα, επιθετικά και βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος. Η τιτλοποίηση με την ονομασία Project Galaxy, περιλαμβάνει δάνεια ονομαστικής αξίας 12 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας θα ενεργοποιηθούν και κρατικές εγγυήσεις 3,7 δισ. με τη χρήση του προγράμματος “Ηρακλής”.
Παράλληλα, η Alpha προχωρά στην πώληση της πλατφόρμας διαχείρισης NPΕ της τράπεζας στην Cepal Hellas. Ακολούθως, η Νέα Cepal θα μεταβιβαστεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στο Project Galaxy. Το νέο σχήμα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά με συνολικό χαρτοφυλάκιο προς διαχείριση που θα ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης NPE της Alpha στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί από 44,1% σε λιγότερο από 20% έως το τέλος του 2020, και ο δείκτης NPL σε λιγότερο από 10%, ενώ το Cost of Risk αναμένεται να αποκλιμακωθεί σε επίπεδα κάτω των 100 μονάδων βάσης pro-forma για τη συναλλαγή.
Η τράπεζα θα διατηρήσει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, ανώτερη των εποπτικών απαιτήσεων, κατά την περίοδο υλοποίησης του Σχεδίου και στοχεύει σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) περίπου 17% στο τέλος του 2022.
Η διατύπωση αυτή προλειαίνει το έδαφος για υποχώρηση της κεφαλαιακής επάρκειας από τα τρέχοντα επίπεδα, δημιουργείται όμως παράλληλα η προοπτική αύξησής της ακόμα περισσότερο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η επιτάχυνση του σχεδίου NPE θα πραγματοποιηθεί μέσω απόσχισης κλάδου (spinoff και hive-down) των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Alpha Bank προς μία νέα τραπεζική οντότητα υπό την πλήρη κυριότητα της εισηγμένης εταιρίας, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρία συμμετοχών (holding company).
Ανοίγει τις κάνουλες για 14 δισ, νέα δάνεια
Ή διοίκηση της Alpha Bank προκειμένου να πείσει για την διατηρησιμότητα των εσόδων, να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και να κερδίσει το ρόλο του ηγέτη στην επιχειρηματική τραπεζική, υπερβαίνοντας την Εθνική Τράπεζα, διαμήνυσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο νέων δανείων 14 δισ.
Η παράλληλη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και δημιουργία νέων, αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της τράπεζας, δίνοντας ώθηση στα έσοδα. Έτσι θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στους δείκτες αποδοτικότητας και θα σταλεί μήνυμα αποτελεσματικότητας.
Έχοντας μειώσει δραστικά το χαρτοφυλάκιο των NPE, η Alpha Bank σχεδιάζει νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 14 δισ. ευρώ προς στοχευμένα τμήματα πελατών, ιδιωτών και επιχειρήσεων. Η τράπεζα θα στηρίξει ενεργά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στους τομείς που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης όπως οι τομείς των υποδομών, ενέργειας, αγοράς ακινήτων, ξενοδοχειακών/ τουριστικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας.
Το νέο οργανόγραμμα
Μείωση των εξόδων σε περίπου 960 εκατ. το 2022, μέσω περιορισμού των ΜΕΑ, ελέγχου του κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας: αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της νέας διοικητικής δομής που υιοθετεί η Alpha Bank.
Δημιουργείται θέση Chief Transformation Officer (CTO) που θα εποπτεύει την εφαρμογή του προγράμματος μετασχηματισμού και θα υποστηρίζεται από τα εξειδικευμένα στελέχη του νεοσυσταθέντος Γραφείου Μετασχηματισμού.
Παράλληλα, ανασυγκροτείται η διοικητική ομάδα και ενισχύεται η οργανωτική αποτελεσματικότητα, ενώ στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερα μνεία στην προώθηση κουλτούρα αξιοκρατίας συνδυασμένη με κίνητρα και σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων στον οργανισμό.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας θα απαρτίζεται, από τις 2 Δεκεμβρίου 2019, από τα ακόλουθα μέλη:
• Βασίλειος Ψάλτης, Chief Executive Officer
• Σπύρος Φιλάρετος, Chief Operating Officer
• Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής – Non-Performing Loans
• Ιωάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής – Wholesale Banking
• Ισίδωρος Πάσσας. Γενικός Διευθυντής – Retail Banking
• Sergiu Oprescu, Γενικός Διευθυντής – International Network
• Σπύρος Ανδρονικάκης, Γενικός Διευθυντής – Chief Risk Officer
• Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Γενικός Διευθυντής – Chief Financial Officer
• Νίκος Σαλακάς, Γενικός Διευθυντής – Chief Legal and Governance Officer
Οι διοικητικές ανακατατάξεις αν και τολμηρές αποφεύγουν να διαταράξουν τις ισορροπίες. Ωστόσο, περιορίζονται οι εξουσίες των μέχρι τώρα αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων, δημιουργείται ξεκάθαρα πυραμιδική δομή. Αποχωρούν ο Γ. Αρώνης, μέχρι τώρα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής και ο τέως CEO Δημήτρης Μαντζούνης, που είχε διατηρήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο, αποτελώντας τον “legacy” της οικογένειας Κωστόπουλου.
Διατηρούνται αλλά υποβαθμίζονται, οι Σπύρος Φιλάρετος που παραμένει COO, αλλά χωρίς τον τίτλο του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου και ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, ως επικεφαλής της μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προοπτική να ακολουθήσει τη μονάδα που θα γίνει spin-off και θα πουληθεί.