Νέο στίγμα, ολιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της Alpha Bank επιχειρεί να δώσει με το νέο Business Plan που ανακοινώνει σήμερα η διοίκηση της τράπεζας, σε μια προσπάθεια να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στην τραπεζική αγορά, αλλά κυρίως να πείσει τους εργαζομένους και τα στελέχη για τη ριζική αναδιάρθρωση και την αλλαγή τραπεζικής κουλτούρας.
Για το λόγο αυτό ο CEO Βασίλης Ψάλτης αναμένεται να ανακοινώσει παράλληλα την τιτλοποίηση δανείων 12 δισ., μέσω SPV και carve out (αποχώρησης προσωπικού) καθώς και την έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 500 εκατ. ή και μεγαλύτερου. Έτσι, η διοίκηση της Alpha Bank θέλει να δείξει σε εποπτικούς φορείς και επενδυτές ότι δεν αναπτύσσει αποσπασματικές πρωτοβουλίες, αλλά κινείται στρατηγικά, εφαρμόζοντας λύσεις που δεν αφήνουν εκκρεμότητες και δεν “σπρώχνουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί”.
Δεδομένου ότι EBA και SSM έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζουν επιφυλάξεις για τις μαζικές τιτλοποιήσεις σε χαμηλές τιμές και τις επιπτώσεις που έχουν στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ο σχεδιασμός του Βασίλη Ψάλτη κινείται στην κατεύθυνση της αντιστάθμισης των κινδύνων.
Βέβαια, αν και η προσοχή των media επικεντρώνεται στα κόκκινα δάνεια και τα χρηματοδοτικά μοντέλα, η μεγάλη πρόκληση για τη διοίκηση της Alpha Bank έγκειται στο εσωτερικό. Ο Βασίλης Ψάλτης καλείται να μειώσει δραστικά το κόστος, να αυξήσει την παραγωγικότητα, υλοποιώντας παράλληλα φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην εκ βάθρων αναδιάταξη του επιχειρηματικού μοντέλου και της διοικητικής πυραμίδας της τράπεζας.
Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο στοίχημα μετασχηματισμού εν λειτουργία οργανισμού που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα και μάλιστα ξεκινώντας από την κορυφή, ενώ στον ίδιο χρόνο υλοποιούνται πρωτοβουλίες αναδιάταξης του μηχανισμού λειτουργίας από τη βάση.
Ανθρώπινο κεφάλαιο και… ρίσκο
Οι τεκτονικές αλλαγές στη διοικητική δομή και ομάδα, με την αποχώρηση κάποιων εκ των αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων, γενικών διευθυντών και αναπληρωτών τους, δημιουργούν εγγενές ρίσκο, το οποίο εντείνεται από το κενό που δημιούργησε η εθελουσία στον λειτουργικό πυρήνα της τράπεζας. Η εθελουσία έκλεισε με 800 αποχωρήσεις, ενώ απορρίφθηκαν και αιτήσεις 100 εργαζομένων, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ένδειξη που μόνο θετικά δεν ερμηνεύεται. Επίσης σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα περιορίζονται αρχικά οι διευθύνσεις, μέσω συγχωνεύσεων και αναδιάρθρωσης κλάδων.
Στα ποιοτικά δεδομένα, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι αποχωρούντες, στο πλαίσιο της εθελουσίας, ως μείζον θέμα καταγράφεται η αναξιοκρατία, ενώ το οικονομικό έπεται.
Έχοντας χάσει 800, κυρίως λειτουργικά στελέχη και με άλλα τόσα να βρίσκονται στον προθάλαμο της εξόδου μέσω της διαδικασίας carve out, η Alpha Bank βρίσκεται ήδη σε άμεση ανάγκη ανθρώπινου κεφαλαίου, το οποίο όμως θα έχει αυξημένο συγκριτικά κόστος.
Έτσι όμως είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί νέο gap μεταξύ νέων και παλαιών, αν δεν δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις για ανέλιξη στελεχών από τα “σπάργανα” της τράπεζας, πριν την τοποθέτηση νεοεισερχόμενων από την αγορά.
Επίσης η νέα διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει και το ρόλο που είχε το σωματείο εργαζομένων στην τράπεζα, το οποίο απηχούσε παραδοσιακά τις θέσεις της διοίκησης, έχοντας αποκτήσει σχεδόν οργανικό ρόλο σε αυτή, υπό το σχήμα που πρακτικά, όμως, δεν υφίσταται πλέον.