Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τις αναπτυξιακές προβλέξεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία από τις παραδοχές που υιοθετεί ο προϋπολογισμός του 2018, κενό το οποίο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει το gap που τη χωρίζουν από τους θεσμούς ώστε να συμφωνηθεί ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εφικτοί.
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Γκίτα Γκοπινάτ, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020, ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται ανάπτυξη 2,8 για το επόμενο έτος.
Το κενό του 0,8% αποτιμάται περίπου σε 1,2 δισ., όσο δηλαδή και το gap που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι παραδοσιακά οι αναπτυξιακές προβλέψεις του ΔΝΤ έχουν αστοχήσει, κυρίως λόγω υπεραισιοδοξίας όμως, ενώ έτεινε να συμφωνεί σε επίπεδο προβλέψεων με τις ελληνικές κυβερνήσεις και να έχει διαφορές με την Κομισιόν, κατάσταση που όπως φαίνεται έχει αντιστραφεί…
Όσον αφορά στην Ελλάδα το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το τρέχον έτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020. Για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024, όταν η ανάπτυξη θα έχει υποχωρήσει στο αναιμικό 0,9%.
Όσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το Ταμείο υποστηρίζει ότι θα διαμορφωθεί στο 3% για το 2019, ένας αριθμός που είναι μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με το 2018. Για το 2020, όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,3%, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι θα βρίσκεται στο 4,5%.
Στη συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται πως το Ταμείο αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, καθώς βλέπει πλέον μια ταχύτερη αποκλιμάκωσή της. Ειδικότερα, το ΔΝΤ τοποθετεί την ανεργία στο 17,8% για το 2019, μειωμένη κατά 0,3% σε σχέση με την προ ενός έτους εκτίμησή του, και στο 16,8% για το 2020.