Το μεταναστευτικό-προσφυγικό επανέρχεται μετ΄επιτάσεως στο προσκήνιο, καθώς Βερολίνο και Βρυξέλλες αναζητούν λύσεις βελτιστοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης υπό το υφιστάμενο πλαίσιο, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η πολιτική συγκλίσεων και να μετουσιωθεί σε αποτελεσματική δράση, προκρίνοντας τη διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ και με κοινοτική χρηματοδότηση.
Το θέμα βάζουν εκ νέου επί τάπητος η Deutsche Welle και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επ΄ αφορμής της αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ χρονικά ακολουθεί το μπαράζ επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τπν Εμμάνουελ Μακρόν, την Άγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε, όπου το προσφυγικό ήταν στην κορυφή της ατζέντας.
Ο Αυστριακός ειδικός Γκέραλντ Κνάους, με δηλώσεις του στο dpa, τις οποίες αναμεταδίδει και μεταφράζει στα ελληνικά η DW προειδοποιεί για κατάρρευση της προσφυγικής συμφωνίας και επισημαίνει ότι όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά.
«Από τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά θα εξαρτηθεί το μέλλον της προσφυγικής συμφωνίας»,
δηλώνει ο Γκέραλντ Κνάους, εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας που υπόγραψαν το 2016 ΕΕ και Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο αρωγής των ελληνικών αρχών. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Σταθερότητα ESI η διαδικασία ασύλου θα πρέπει να διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες και οι μετανάστες χωρίς δικαίωμα ασύλου να επαναπροωθούνται στη συνέχεια στη Τουρκία.
Η τοποθέτηση του Κνάους, φαίνεται ότι ενσωματώνει σημεία της αναθεωρημένης διαδικασίας ασύλου που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια του εδάφους για την εφαρμογή της. Ωστόσο, οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση του δεύτερου βαθμού σε διοικητικό επίπεδο, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, ενώ τα μηνύματα δεν ήταν θετικά και από τις Βρυξέλλες και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συνεπώς, η προσπάθεια του Κνάους να καταδείξει το κατ΄επείγον και την κρισιμότητα του ζητήματος, καθώς και το επίδικο της κατάρρευσης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, φαίνεται ότι αποτελεί ένα -καθοριστικό ενδεχομένως- βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας νέας κατ εξαίρεση διαδικασίας διαχείρισης των ροών.
Από την τοποθέτηση του Κνάους σκιαγραφείται ένα σχέδιο δύο πυλώνων, με έμφαση στα μέτρα ανακούφισης, όπου ζητά αύξηση της ευρωπαϊκής στήριξης, ενώ στον δεύτερο επιχειρεί να δείξει την αναγκαιότητα για την τροποποίηση των κανόνων ασύλου στα σημεία εισόδου και ενδεχομένως τη διαφοροποίησή τους από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αιτήσεις Ασύλου στην ΕΕ στην 5ετία
Όπως αναφέρει η DW ο Γκέραλντ Κνάους προτείνει να βοηθήσουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ειδικοί της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες. Για τον αυστριακό ειδικό η προσφυγική συμφωνία δεν πνέει τα λοίσθια. Εναποθέτει, τέλος, τις ελπίδες του και στον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών από την Τουρκία είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016. Ο αυστριακός ειδικός υπογραμμίζει:
«Καταγράφεται πράγματι αύξηση που συνιστά σημαντικό μήνυμα, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου»
Βέβαια, ο Κνάους επιλέγει να μην αναφερθεί στις εκκρεμότητες του προσφυγικού εντός ΕΕ, ακόμα και μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, όπου το Βερολίνο δεν προωθεί -ως όφειλε- τα αιτήματα επανένωσης οικογενειών, και η Αθήνα δεν έχει δεχθεί έως τώρα την επαναπροώθηση 4,000 μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία απορρίφθηκαν.
Από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Αντρέα Λίντχολτς, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιτρέψει την αναχώρηση μεγάλου αριθμού προσφύγων προς την ΕΕ εκφράζει . Η συντηρητική πολιτικός δήλωσε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι η Γερμανία είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές από ότι το 2015 στο απόγειο της προσφυγικού. Παράλληλα υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν είναι εφικτή η αντιμετώπιση ενός νέου κύματος προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη χωρίς να κλείσουν τα σύνορά τους χώρες που ανήκουν στην ζώνη του Σέγκεν.
Αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα στην 5ετία
Το μίγμα που δημιουργείται από τις αναφορές στη διαδικασία ασύλου, τη στήριξη των μηχανισμών υποδοχής και τη Σένγκεν, δημιουργεί τη βάση πάνω στην οποία θα συζητηθεί το προσφυγικό σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο στην ΕΕ. Επίσης, από τη συζήτηση δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθούν τα τουρκικά αιτήματα για πρόσθετη χρηματοδότηση στη βάση της αύξησης των ροών λόγω των βομβαρδισμών στην Ιντλίμπ, ούτε όμως και το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στην εδραίωση ζώνης ασφαλείας στα συροτουρκικά σύνορα.
Αιτήσεις ασύλου στην Ιταλία στην 5ετία
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι προωθείται μια ιδιότυπη, ad hoc διαδικασία η οποία θα εφαρμόζεται σε χώρες με αυξημένες ροές, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί η ενεργοποίηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο του διαμοιρασμού βαρών, σε διαφορετική περίπτωση μελετώνται κυρώσεις που θα αφορούν στο επίπεδο συμμετοχής της Σένγκεν. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι πόροι και θα δοθεί έμφαση στη διακρατική συνεργασία, υποκαθιστώντας την χρονοβόρα ευρωπαϊκή.