Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν υποδεχόμενος τον νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ιεραρχώντας την ατζέντα των συνομιλιών έθεσε στην κορυφή τα αμυντικά θέματα και άφησε εκτός τα ζήτημα ευρωπαϊκής πολιτικής, τα οποία παρέπεμψε προς εξέταση μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν.
Από τις δηλώσεις του Εμμάνουελ Μακρόν προκύπτει η σκληρή γλώσσα απέναντι στην Τουρκία, με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο όμως συνέδεσε άμεσα και χωρίς περιστροφές με τη διεύρυνση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για επαγρύπνηση έναντι των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε
«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό».
Ειδικότερα, για την τουρκική προκλητικότητα είπε:
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα.
Η διατύπωση Ευρώπη της Άμυνας παραπέμπει στον Ευρωστρατό, τα εξοπλιστικά και την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, που συνεπάγεται ότι συνδέει τη γαλλική στήριξη απέναντι στις τουρκικές δραστηριότητες με την εξοπλιστικά και τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες όσον αφορά στον Ευρωστρατό.
Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε, επίσης, ότι
«μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό»
και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη».
Με τον τρόπο αυτό, ο Εμμάνουελ Μακρόν έθεσε εκτός συζήτησης θέματα που αφορούν το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, τις αποκρατικοποιήσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αντιθέτως, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε στο επίκεντρο το θέμα της κλιματικής αλλαγής αναφερόμενος στις πυρκαγιές στην Ελλάδα, λέγοντας:
«Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο»,
Και πρόσθεσε:
«Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καταδεικνύοντας ότι για τον ίδιο προέχουν τα οικονομικά θέματα, ενώ μίλησε για διεκδίκηση θ΄σης στην Ευρώπη, που φαίνεται ότι αποτελεί εύσχημο τρόπο για να θέσει το ζήτημα του χαρτοφυλακίου που επιδιώκει η Ελλάδα στη νέα Κομισιόν.
«Η Γαλλία ειναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821»,
ανέφερε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν πριν από την έναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε:
«Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος».
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα σε γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να γίνουν συμμέτοχες στην ανάπτυξη.