Η Ινδία, υπό τον ινδουιστή-εθνικιστή πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι, που μόλις επανεξελέγη, ανακοίνωσε την μονομερή απόφασή της άρει το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του Κασμίρ, προκαλώντας νέα ένταση στις εύθραυστες σχέσεις με το Πακιστάν.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κίνησης αυτής, η Ινδία ανέπτυξε περί τις 80,000 στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς στον διαφιλονικούμενο με το Πακιστάν θύλακα, ενώ τις προηγούμενες ώρες κυκλοφόρησε φημολογία για επικείμενη επέμβαση παραστρατιωτικών ομάδων υποστηριζόμενων από ο Πακιστάν. Στόχος της φήμης, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν άλλος από την νομική αφορμή για τα όσα ακολούθησαν.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο ινδικό κοινοβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Αμίτ Σαχ εν μέσω πληθώρας αντιδράσεων από τις τάξεις της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα σήμερα είχαν διακοπεί οι επικοινωνίες στο διαφιλονικούμενο ινδικό Κασμίρ, όπου το Νέο Δελχί έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες τις τελευταίες ημέρες και έχει θέσει σε κατ’οίκον περιορισμό τους τοπικούς πολιτικούς υπευθύνους.
Η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει ένα κύμα πανικού στους κόλπους του τοπικού πληθυσμού, το οποίο εκφράστηκε με ουρές στα ATM για την ανάληψη μετρητών και την αποθήκευση τροφίμων.
Τι συνέβη όμως και οδήγησε την Ινδία στην ανατροπή του status quo που ισχύει στην περιοχή, που κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους, από το 1947, μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη Βρετανία;
Αυτό που συνέβη λέγεται Brexit και… Κίνα!
Η προοπτική αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και μάλιστα με αυξημένο κίνδυνο κάτι τέτοιο να γίνει χωρίς συμφωνία, ήτοι το επονομαζόμενο hard Brexit, αποδυναμώνει de facto το διεθνές γεωπολιτικό και γεωοικονομικό αποτύπωμα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία παράλληλα φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να προσδεθεί έτι περαιτέρω στο άρμα του Ντόναλντ Τραμπ και των ΗΠΑ, τη στιγμή που η αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τα εξοπλιστικά και την ενέργεια και με την Κίνα για τα εμπορικά και τα νομισματικά εντείνεται.
Έτσι, με την ισχύ της Μεγάλης Βρετανίας να υποχωρεί, τις ΗΠΑ να εξετάζουν σε νέα βάση συμμαχίες, και τον αναθεωρητισμό του Τραμπ να δημιουργεί περιθώρια ανατροπών στο διεθνές status quo, το Νέο Δελχί κινείται στη γραμμή που χάραξε το Πεκίνο αμφισβητώντας συμφωνίες στις οποίες η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη, επιπλοκές που απορρέουν από την απόφαση για Brexit και πυροδοτούνται από τον γεωπολιτικό αναθεωρητισμό του Τραμπ, την επιθετικότητα του Πούτιν, τον λαϊκισμό του Τζόνσον και την άνοδο δυνάμεων όπως ο Σαλβίνι, καθώς δημιουργούν πλέον μια ισχυρή δυναμική που αποδυναμώνει δομές και δίνει περιθώρια ανάληψης μονομερούς δράσης από τους τοπικά ισχυρούς.
Αντίστοιχη συμπεριφορά έχει υιοθετήσει και η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τις ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή για να προωθήσει την ατζέντα της και να κάνει νέες συμφωνίες και να επικυρώσει παλιές. Σε ένα τέτοιο διεθνές πλαίσιο η Άγκυρα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιλύσει συναινετικά το κυπριακό αλλά να περιμένει να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης τετελεσμένων, ξεκινώντας από την προσάρτηση της Κριμαίας, συνεχίζοντας με Χονγκ Κόνγκ και Κασμίρ και καταλήγοντας ενδεχομένως στην Κύπρο…