Τουλάχιστον 20 είναι μέχρι τώρα οι νεκροί και 26 οι τραυματίες από την επίθεση με όπλο ενός 21χρονου λευκού, ο οποίος είχε γράψει και μανιφέστο, από το οποίο προκύπτει ότι πρόκειται για ρατσιστική επίθεση, “έγκλημα μίσους”, όπως κατηγοριοποιούνται τέτοιες επιθέσεις κατά φυλετικών, θρησκευτικών και εθνικών ομάδων, ενώ εμπνέεται από τον μακελάρη του Κράισττσέρτς στη Νέα Ζηλανδία,
Από τα πυρά του άνδρα, ο οποίος άρχισε να ρίχνει χθες το πρωί στον χώρο έξω από το πολυκατάστημα Walmart, που προτιμούν πολλά μέλη της κοινότητας των λατινοαμερικάνων του Ελ Πάσο, τραυματίστηκαν άλλοι 26 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν το βράδυ του Σαββάτου σε κρίσιμη κατάσταση.
Το μακελειό του Ελ Πάσο καταγράφεται ως η 249ο μαζική επίθεση (mass shooting) στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archives. Ο όρος mass shooting αναφέρεται σε επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με αποτέλεσμα τέσσερα ή περισσότερα θύματα.
Την περασμένη Κυριακή, 19χρονος ένοπλος εισέβαλε σε έκθεση τροφίμων και ποτών στην πόλη Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας κι άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα αγοράκι τριών ετών, και τραυματίζοντας πολλούς άλλους πριν αυτοκτονήσει.
Την Τρίτη, υπάλληλος της Γουόλμαρτ άνοιξε πυρ μέσα σε άλλο πολυκατάστημα της αλυσίδας, στην Πολιτεία του Μισισιπή, και σκότωσε δύο συναδέλφους του.
Το Μανιφέστο του δολοφόνου
Ένα κείμενο 2300 λέξεων που αποδίδεται στον δράστη κυκλοφορεί ήδη στο Διαδίκτυο, καταγγέλλοντας την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας» κι αναφέρεται στη σφαγή που διέπραξε λευκός ρατσιστής σε τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας (15η Μαρτίου, 51 νεκροί).
Οι ΗΠΑ, όπου η οπλοφορία επιτρέπεται διά νόμου και όπου υπάρχουν περισσότερα πυροβόλα όπλα απ’ ό,τι κάτοικοι, βυθίζονται συχνά στο πένθος εξαιτίας επιθέσεων ενόπλων, που διαπράττονται ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα σε σχολεία, σε χώρους λατρείας, σε γιορτές, σε εργασιακούς χώρους, σε εμπορικά κέντρα.
Παρέμβαση έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση, αλλά αποφεύγοντας να απευθυνθεί στα κίνητρα και τις πεποιθήσεις δράστη, καθώς περιορίστηκε να προσδιορίσει ασαφώς ως “έγκλημα μίσους” και “άνανδρη ενέργεια”, καλύπτοντας κάτω από το χαλί τη τάση ενίσχυσης των λεγόμενων “white supremasists” των ‘λευκών υπερασπιστών”, τη σύγχρονη μετεξέλιξη της Κου-Κλουξ-Κλαν.
«Δεν υπάρχουν λόγοι ούτε προσχήματα που θα δικαιολογήσουν ποτέ τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων»,
συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter.
Terrible shootings in ElPaso, Texas. Reports are very bad, many killed. Working with State and Local authorities, and Law Enforcement. Spoke to Governor to pledge total support of Federal Government. God be with you all!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 3, 2019
Έκρηξη θανάτων από όπλα
Σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σχεδόν 40.000 άνθρωποι πέθαναν σε όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017, το υψηλότερο επίπεδο απωλειών την τελευταία 20ετία. Τα δεδομένα λαμβάνουν υπόψη θανάτους που ταξινομούνται ως ακούσια, αυτοκτονία, ανθρωποκτονία.
Η τάση αυτή οφείλεται στη σταθερή αύξηση των αυτοκτονιών. Οι ΗΠΑ έχουν τώρα 12 θανάτους ανά 100.000 άτομα από όπλα, σε σύγκριση με 0,2 ανά 100.000 άτομα στην Ιαπωνία, 0,3 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,9 στη Γερμανία.
Η κατάχρηση του δικαιώματος οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, όμως, είναι το ένα από συστατικά που οδήγησε στη σφαγή στο Ελ Πάσο, εξίσου καταλυτική αν όχι καθοριστική ήταν η παραγωγής βίας στον πολιτικό λόγο τάση που έχει ξεπεράσει όριο επί της προεδρίας Τραμπ.
Αυξάνονται τα εγκλήματα μίσους…
Το Κέντρο για τη μελέτη μίσους και εξτρεμισμού, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δημοσίευσε έκθεση που καταγράφει την αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά 9% στις 30 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ το 2018. Ο συνολικός αριθμός εγκλημάτων μίσους αυξήθηκε για πέμπτο διαδοχικά έτος. Τα 2.009 εγκλήματα που καταγράφηκαν πέρυσι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2015. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας πέφτουν σε αυτές 30 πόλεις.
Το 2018 συνολικά, σημειώθηκε αύξηση 42% σε σχέση με τα 1,417 εγκλήματα μίσους που καταγράφηκαν στις ίδιες πόλεις το 2010. Η Νέα Υόρκη είχε τα περισσότερα περιστατικά το 2018 – 361 – αν και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της. Τα πιο κοινά θύματα του εγκλήματος μίσους ήταν μαύροι, Εβραίοι και μέλη της κοινότητας LGBT. Παράλληλα με την άνοδο των διεθνών περιστατικών αντισημιτισμού, οι Εβραίοι αποτέλεσαν στόχο για το ήμισυ όλων των εξτρεμιστικών ανθρωποκτονιών στις Η.Π.Α. πέρυσι. Το 2018 είναι το χειρότερο έτος για αντισημιτικές δολοφονίες στις ΗΠΑ.
Τα καλά νέα είναι ότι οι εξτρεμιστικές ανθρωποκτονίες μειώθηκαν από 36 το 2017 σε 22 το 2018, αν και ο αριθμός των δολοφονιών από τους αποκαλούμενους white supremasists αυξήθηκε. Αύξηση των εγκλημάτων μίσους εμφανίστηκε γύρω από τις ενδιάμεσες εκλογές, ενώ και οι μακροπρόθεσμες τάσεις υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τέτοια περιστατικά κορυφώνονται κοντά σε σημαντικά πολιτικά γεγονότα.
Οδύνη για το Ελ Πάσο
«Σήμερα, ο πληθυσμός του Ελ Πάσο επλήγη από μια ειδεχθή και παράλογη πράξη βίας»,
τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.
«Είκοσι αθώοι άνθρωποι από το Ελ Πάσο έχασαν τη ζωή τους», πρόσθεσε ο κυβερνήτης Άμποτ αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καλώντας τους συμπολίτες του να «ενωθούν»,
όποια κι αν είναι η καταγωγή τους, για να ξεπεραστεί αυτή η «καταστροφή».
Πριν καν ο Άμποτ προφέρει αυτά τα λόγια, εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ανταποκρίθηκαν μαζικά στην έκκληση της αστυνομίας και πήγαν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες, που διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία.
«Έχουμε έντεκα θύματα ηλικίας 35 ως 82 ετών στο νοσοκομείο μας», ανέφερε ο Ντέιβιντ Σιμπ, ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Ντελ Σολ. «Οι εννέα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων οι τρεις είναι μεταξύ ζωής και θανάτου»,
διευκρίνισε στο CNN.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ενημέρωσε ότι τρεις πολίτες της χώρας του συγκαταλέγονται στους νεκρούς στο Ελ Πάσο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλα τα θύματα της επίθεσης. Θύμισε ότι η πόλη όπου έγινε το μακελειό βρίσκεται απέναντι στη Σιουδάδ Χουάρες, ένα από τα σημεία συγκέντρωσης των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην επικράτεια των ΗΠΑ, κι έκανε λόγο για «αδελφική συνύπαρξη» μεταξύ «όσων ζουν στη Σιουδάδ Χουάρες και στο Ελ Πάσο».