Επιφυλακτική οικονομικά, πολιτικά και.. με κάθε δυνατό τρόπο εμφανίζεται η Τράπεζα της Αγγλίας, αποφασίζοντας τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα και επισημαίνοντας ότι το περιβάλλον είναι πολύ πιο περίπλοκο πλέον αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της αύξησης των πιθανοτήτων για hard Brexit.
Η αγορά προσδοκά μείωση επιτοκίων στη συνέχεια, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο hard Brexit, για τη στήριξη της οικονομίας και την απορρόφηση των κραδασμών, ωστόσο το σχετικό σενάριο της BoE προβλέπει σταδιακή αύξηση επιτοκίων, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για τον έλεγχο του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα προβλέπει μείωση των εξαγωγών και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Βέβαια, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας επιμένει στις περίπλοκες και ασαφείς διαπιστώσεις και προβλέψεις, καιρό τώρα, θέλοντας να αποφύγει πολιτικούς πονοκεφάλους και εσωτερικές τριβές, θολώνοντας όμως έτι περαιτέρω το ήδη ομιχλώδες τοπίο και δυσχεραίνοντας την προβλεψιμότητα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Με τη Fed και την ΕΚΤ να ανοίγουν δυναμικά κύκλο μείωσης επιτοκίων και αντισυμβατικών μέτρων, το ενδεχόμενο αντίθετης πορείας της BoE θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερες αναταράξεις, οδηγώντας σε τεράστιες μετατοπίσεις κεφαλαίων, αναδιάταξη του χάρτη των ισοτιμιών και κατ’ επέκταση των εξαγωγών.
Οι εξελίξεις που σχετίζονται με το Brexit, όπως η δημιουργία αποθεμάτων πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, καθιστούν τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου ασταθή. Αφού αυξήθηκε κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ, αναμένεται να παραμείνει σταθεριό στο δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς ασθενέστερο από ό, τι αναμενόταν τον Μάιο. Αναφορικά με την πρόσφατη αστάθεια, η υποκείμενη ανάπτυξη φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί από το 2018 σε ποσοστό χαμηλότερο από το δυναμικό, αντανακλώντας τόσο τον αντίκτυπο της εντεινόμενης αβεβαιότητας που σχετίζεται με την Brexit στις επιχειρηματικές επενδύσεις όσο και την ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη στο καθαρό εμπόριο. Τα αποδεικτικά στοιχεία από τις εταιρείες, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, δείχνουν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πιο εδραιωμένη. Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή. Η ετήσια αύξηση των αποδοχών ήταν σχετικά ισχυρή. Οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν ανθεκτικές. Ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ ήταν 2,0% τον Ιούνιο και ο βασικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ ήταν 1,8%.
Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της επιτροπής παρατίθενται στη συνοδευτική έκθεση για τον πληθωρισμό του Αυγούστου. Συνεχίζουν να λαμβάνουν μια ομαλή προσαρμογή στο μέσο όρο μιας σειράς πιθανών αποτελεσμάτων για τις ενδεχόμενες εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην κεντρική προβολή, που εξαρτάται από τις επικρατούσες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, η υποκείμενη αύξηση της παραγωγής υποβαθμίζεται βραχυπρόθεσμα, αντανακλώντας τις πιο αβέβαιες αβεβαιότητες της Brexit. Αυτό σημαίνει ότι ένα περιθώριο υπερβάλλουσας προσφοράς εξακολουθεί να υφίσταται κατά το πρώτο έτος της προβολής. Στη συνέχεια, το ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αντανακλώντας τη σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης και την έντονη αύξηση της εγχώριας ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη της αύξησης των επενδύσεων, καθώς οι αβεβαιότητες εξαφανίζονται σύμφωνα με την παραδοχή του Brexit. Η επιτάχυνση του ΑΕΠ έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της πλεονάζουσας ζήτησης σε περίπου 1¾% του δυνητικού ΑΕΠ μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης. Αφού πέσει βραχυπρόθεσμα, ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το στόχο του 2%, καθώς η υπερβάλλουσα ζήτηση οδηγεί σε σταθερότερες εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις. Με βάση τις επικρατούσες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ φθάνει το 2,4% μέχρι το τέλος της τριετούς περιόδου πρόβλεψης.
Αυτές οι προβολές επηρεάζονται από την ασυνέπεια μεταξύ της ομαλής παραδοχής της αναθεώρησης Brexit που στηρίζει την πρόβλεψη και των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που επικρατούν στην αγορά και των οποίων οι προβλέψεις εξαρτώνται επίσης. Αυτές οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αντανακλούν τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων στην αγορά σχετικά με την πιθανότητα και τις συνέπειες μιας διαπραγμάτευσης που δεν έχει σχέση με την Brexit. Αν, όπως υποτίθεται, η Brexit προχωρήσει ομαλά σε κάποια μορφή διαπραγμάτευσης, τα επιτόκια της αγοράς πιθανότατα θα αυξηθούν και η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας θα εκτιμηθεί πιθανότατα. Επομένως, μια πιο συνεπής πρόβλεψη θα έχει κάπως χαμηλότερες διαδρομές για την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό βάσει του ΔΤΚ.
Η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τη φύση της απόσυρσης από την ΕΕ σημαίνει ότι η οικονομία θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα ευρύ φάσμα διαδρομών κατά τα προσεχή έτη. Η κατάλληλη πορεία της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από την ισορροπία των επιπτώσεων της Brexit στην ζήτηση, την προσφορά και τη συναλλαγματική ισοτιμία. Η ανταπόκριση της νομισματικής πολιτικής στην Brexit, ανεξάρτητα από τη μορφή της, δεν θα είναι αυτόματη και θα μπορούσε να είναι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή θα θέσει κατάλληλα τη νομισματική πολιτική για να επιτύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Υποθέτοντας μια ομαλή αναστροφή και κάποια ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, ένα σημαντικό περιθώριο υπερβάλλουσας ζήτησης είναι πιθανό να οικοδομηθεί μεσοπρόθεσμα. Εάν συμβεί αυτό, η ΟΚΕ κρίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων, με σταδιακό ρυθμό και σε περιορισμένο βαθμό, θα ήταν κατάλληλες για την αποδοτική αποκατάσταση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.