Νέο “πυρηνικό” οπλοστάσιο μέτρων και στρατηγικών ετοιμάζει λίγο πριν αποχώρησή του από την ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι, το οποίο θα παραλάβει η Κριστίν Λαγκάρντ, ο διορισμός της οποίας επικυρώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο χωρίς ενστάσεις και θα αναλάβει καθήκοντά την 1η Νοεμβρίου.
Η ΕΚΤ, μετά τη διήμερη Σύνοδο ανακοίνωσε ότι αναζητά τρόπους και εργαλεία για ενίσχυση του περιβάλλοντος νομισματικής χαλάρωσης, καθώς οι εξωτερικοί και εσωτερικοί κίνδυνοι ανθίστανται. Από τις διατυπώσεις της ανακοίνωσης της ΕΚΤ προκύπτει ότι μέτρα όπως τα TLTRO’s δεν είναι πλέον επαρκώς αποτελεσματικά, καθώς δόθηκε εντολή στις αρμόδιες επιτροπές να προσκομίσουν νέες προτάσεις.
Η ρητορική της ανακοίνωσης και ιδιαίτερα στην κατακλείδα όπου περιλαμβάνονται οι συστάσεις στις αρμόδιες επιτροπές, αναδεικνύουν το αίσθημα του κατεπείγοντος γεγονός που με τη σειρά του καταδεικνύει ότι η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη από την αναμενόμενη, ενώ πλέον η μείωση επιτοκίων και η λήψη πρόσθετων μέτρων έχει καταστεί αναπόδραστη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή σε Ιταλία και Γερμανία είναι αυτά που υπαγορεύουν, κατ’ ουσία την αλλαγή στάσης της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάγκη για αλλαγή μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής στις χώρες της Ευρωζώνης, αν ενταθούν οι εξωτερικές πιέσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι πλέον οι πιθανότητες για hard Brexit συνυπολογίζονται στις αποφάσεις της ΕΚΤ, καταδεικνύοντας ως καταλύτη για την αλλαγή αυτή την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας. Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι το hard Brexit προστίθεται στις εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις.
Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι
“το συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς το στόχο της μεσοπρόθεσμα”.
Η διατύπωση αυτή ενσωματώνει ξανά, μετά από καιρό, τη λέξη “χαμηλότερα” δείχνοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο προετοιμάζει το έδαφος για μείωση ων επιτοκίων και δίνει στις αγορές τη δυνατότητα να προεξοφλήσουν μια τέτοια εξέλιξη, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τη δυναμική της ρητορικής για εντείνει και να επισπεύσει την αποτελεσματικότητα των επικείμενων μέτρων.
Η ΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το πρόγραμμα APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πέραν της ημερομηνίας που θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.
Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει την ανάγκη για ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλότερα από το στόχο.
“Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο”, υπογραμμίζει.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην κατακλείδα της ανακοίνωσης,
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος την εξέταση εναλλακτικών λύσεων, περιλαμβανομένων τρόπων ενίσχυσης των μελλοντικών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τους συντελεστές πολιτικής, μέτρα μετριασμού, όπως ο σχεδιασμός ενός κλιμακωτού συστήματος αποθεματικών και επιλογές για το μέγεθος και τη σύνθεση των πιθανών νέων αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων.
Οι διατυπώσεις αυτές καθιστούν σαφές ότι η ΕΚΤ εξετάζει όλο το φάσμα των διαθέσιμων μέτρων, ενώ η κοινοποίησή του στόχο έχει να δείξει στις αγορές την ισχυρή πολιτική βούληση, ως μήνυμα που μπορεί να δώσει ώθηση στην ίδια κατεύθυνση, πριν τις αποφάσεις πολιτικής.
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.