Την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ συντηρεί η Τουρκία, καθώς οι κυρώσεις ΕΕ, η αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 από τις ΗΠΑ, οδηγούν σε αναπόφευκτη αύξηση της εξάρτησης από τη Ρωσία, η οποία έχει κάθε συμφέρον να ανακόψει την υλοποίηση του γεωοικονομικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνεται και ο ανατολικός ενεργειακός διάδρομος της ΕΕ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού διεθνούς κλίματος εις βάρος της Τουρκίας και οι κινήσεις άρσης της ιδιότυπης απομόνωσης που του έχει επιβληθεί αποδεικνύονται ατελέσφορες η μία μετά την άλλη, με τις ΗΠΑ να ευθυγραμμίζονται με την ΕΕ στα Ενεργειακά. Παράλληλα, η συμπαράταξη Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας απομειώνουν και την εξ ανατολών γεωπολιτική αξία της Τουρκίας, όπως άλλωστε συνέβη και στα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται πλέον οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη γεωτρήσεων και από το «Γιαβούζ», το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο ωστόσο έχουν εγκαταλείψει τα ολλανδικά πλοία υποστήριξης. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το πρώτο γεωτρύπανο, το «Φατίχ», δεν εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, όπου όμως θα μεταβεί τον Αύγουστο και το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις».
«Το “Φατίχ” συνεχίζει τις έρευνές του και θα παραμείνει εκεί για έναν μήνα ακόμη. Ο Πορθητής αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος 5.000 μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας. Το δεύτερο γεωτρύπανό μας ξεκίνησε και έφτασε στον προορισμό του την περασμένη εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τη γεώτρηση»,
δήλωσε ο Ντονμέζ.
«Το άλλο ερευνητικό μας το Ορούτς Ρέις μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, θα συνεχίσει τις έρευνές του στη Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις θα βρίσκεται στην περιοχή τον επόμενο μήνα»,
δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους.
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι τον Αύγουστο η δραστηριότητα της Τουρκίας θα αποκλιμακωθεί και θα εστιαστεί στις έρευνες και όχι στις γεωτρήσεις, αλλά η ενίσχυση της παρουσίας δείχνει ότι η Άγκυρα θα πιέσει με κάθε μέσο.
Ο Φατίχ Ντονμέζ δεν επιβεβαίωσε αν το «Φατίχ» βρήκε κοίτασμα, όπως φημολογείται, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση προβοκάτσιας κατά των τουρκικών γεωτρύπανων μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
«Οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται. Είναι νωρίς να πούμε κάτι από τώρα, επειδή δεν έχει φτάσει ακόμη το στόχο του. Άλλωστε αν βρεθεί κάτι, θα το ανακοινώσουμε. Οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται και το “Φατίχ” έχει μάλλον 3-4 εβδομάδες ακόμη δουλειά»,
πρόσθεσε.
Όσον αφορά στα εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του προσωπικού των τουρκικών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τα χαρακτήρισε ως «βήματα εκφοβισμού», προκειμένου να κάνουν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της, χωρίς ωστόσο να την κάμπτουν. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτεί τα γεωτρύπανα.
«Δεν αποτελεί εμπόδιο για τις εκεί ενέργειές μας. Δεν απειλούμαστε και το προσωπικό μας δεν διακατέχεται από αίσθημα ηττοπάθειας. Άλλωστε με το προσωπικό μας εκεί υπάρχει συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση. Με την πρώτη ευκαιρία θα τους επισκεφτώ κι εγώ»,
δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δεν απέκλεισε πάντως συνεργασία με Ρωσία και Κίνα στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ερώτηση για το αν γίνονται συνομιλίες με τις χώρες αυτές, αρκέστηκε να πει ότι γίνονται επαφές, αλλά δεν μπορεί να ανακοινώσει περισσότερα.